Pikka aega on arvatud, et Antarktika lõpututel jääväljadel ei leidu elusorganismidest märkigi, ent viimastel kümnenditel on vaatenurk hakanud muutuma. Paksu jääkihi all valitsev temperatuur on mõnedes regioonides piisavalt kõrge, et seal leiduks vedelas olekus vett, samuti pole seal puudus mikroobide poolt toiduks tarvitatavast orgaanilistest süsinikuühenditest, vahendab ERR Teadus.

Veel 35 miljonit aastat tagasi kihas manner enne jäätumise algust elust. Töörühma hinnangu kohaselt võib jääkilbi all kokku leiduda 21 000 miljardit tonni orgaanilist süsinikku, kümme korda rohkem kui Arktikas ja selle lähistel asuvates piirkondades.

Hapnikuvaegus ei takista samal ajal liustike all mikroobide ellujäämist. Pigem soosib see metaani teket, mis on enamike anaeroobsete bakterite üheks peamiseks elutegevuse kõrvalproduktiks.

Värske uurimuse juhtivautori Jemma Wadham'i 2010. aastal tehtud välitööde käigus leidis ta, et Antarktika jääkilbi alt võetud proovide kohaselt leidub igas näidisegrammis ligikaudu kümme miljonit mikroobi.

Näitaja on võrreldav süvaookeani pealmises leiduvate mikroobide arvuga. Kogutud andmete põhjal loodud mudeli kohaselt on Antarktika jääkilbi alla suletud metaani kogus vähemalt võrdne Artika igikeltsa maetud metaani hulgaga.