Suured lootused tärkasid, kui veebruaris suutis Vene teadlaste töörühm puurida läbi neljakilomeetrise jääkooriku Antarktikas asuva Vostoki järveni. Kuna seal leiti lahtist vett, võis oodata ka ebatavalise elukeskkonna olemasolu selles, kogu muust maailmast isoleeritud järves. 

Paraku täna, kaheksa kuud hiljem on tulemused sama vähesed. Vesi, mis puurauku pidi üles kerkis ja selles jäätus, ei sisaldanud mingeid elusolendeid, kinnitavad veest võetud proovide analüüsid, kirjutab ajakiri Forbes.

Euroopa 12. astrobioloogia seminaril Stockholmis teatas sellest Vene töörühma liige Sergei Bulat. Nüüd kavatsevad venelased detsembris ja jaanuaris veel sügavamat puurimist ette võtta.

Jääalune järv, mis saanud nime samanimeliselt uurimisjaamalt Antarktika jääpinnal, paikneb neljakilomeetrise kooriku all ja ta on olnud sellises vangistuses juba 15 miljonit aastat. Järv avastati 1960. aastate alguses, 2005. aastal avastati ka, et selles järves paikneb jääalune saar.

Järve suuruseks on mõõdetud 15 690 ruutkilomeetrit, ehk ta on maailma suuruselt 16 siseveekogu Laadoga järel ja Oneega ees.