Eksperdid hoiatasid siiski, et järgnevate kuude jooksul on vaja teha täiendavaid analüüse, et universumi toimimise mõistmiseks käimas oleva prootonite ja antiprootonite kokkupõrkeid jälgiva eksperimendi tulemuste tegeliku olemuse osas selgusele jõuda, vahendab Novaator.

USA energiaministeeriumi Fermilab’i (Fermi National Accelerator Laboratory) andmeid analüüsiva rahvusvahelise uurimisrühma füüsiku Giovanni Punzi sõnul võib seni teadaoleva jõu taga olla mingi muu jõud. Juhul kui see peaks kinnitust leidma, võib see osutada tervele uuele vastasmõjude maailmale, rääkis ta uudisteagentuurile AFP.

Kuigi esialgu jääb palju veel mõistatuseks, on teadlased ühel meelel, et see ei ole Higgsi boson, mis on seni veel avastamata elementaarosake, mille ülesandeks on anda ülejäänud elementaarosakestele mass.

Punzi sõnul on Higgsi boson juba olemasolev pusle tükk, kuid avastatud osake võib olla hoopis uus jõud.

Ta lisas, et see käitub teisiti kui Higgsi boson, mis laguneb rasketeks kvarkideks ehk fundamentaalseteks elementaarosakesteks. Uue avastuse juures toimub lagunemine normaalseteks kvarkideks ja sellel on teistsugused tunnused ning selle kohta on kindlalt teada ainult see, et see ei ole Higgsi boson.

Enne Euroopa tuumauuringute organisatsiooni (CERN) Suure hadronite põrguti (LHC) tööle hakkamist 2008. aastal, oli Fermilabis 1980ndate keskel tööd alustanud Tevatron maailma võimsaim vastaval otstarbel loodud masin.

Kanada Briti Columbia ülikooli teadlase Nigel Lockyeri sõnul on tulemused kindlasti kiusatust tekitavad, kuid vara on veel kindlalt väita, mille Fermilabi teadlasterühm on suutnud kinni püüda.

Ühest küljest on olemas selge tõestusmaterjal millegi siiani seletamatu olemasolu kohta, kuid teisest küljest on olemas ka pikk nimekiri alternatiivsetest seletustest, mis seda põhjustada võivad.

Tema sõnul on käimas ka D-Zero (D0) nime kandev sõsarprojekt, mis võib aidata kogutud andmeid kinnitada.

D0 füüsiku Gregorio Bernardi sõnul tekitas uurimistulemuste esitlemine teadlaste hulgas ärevust, kuid see võib tõenäoliselt olla ka statistiline kõikumine. Samas on see siiski küllaltki märkimisväärne ning võib olla tõestuseks standardsest mudelist erineva füüsika olemasolu kohta.

Videot uurimistulemuste esitlemise kohta saate vaadata SIIT.