Neist inimestest põlvnevad praeguse Kanada ja USA piirist lõuna pool asuvad põliselanikud, öeldakse Michigani Ülikooli Antropoloogiamuuseumi teaduri C. Loring Brace’i juhitud rahvusvahelise uurimisrühma töös, mis avaldati Riikliku Teaduste Akadeemia Toimetistes.

Tegu on antropoloogide uusima teooriaga inimeste tulekust Uude Maailma. Teised teadlased on väitnud, et inimene saabus Ameerikasse võib-olla üle 10.000 aasta varem.

Uurimuses analüüsiti eelajalooliste ja kaasaegsete inimkoljude mõõtmeid ja leiti, et Ameerika varaseimail immigrantidel pole lähemaid seoseid ühegi teadaoleva rahvaga Aasia mandriosast. Seevastu sarnanevad nad vägagi Jaapanis Hokkaido saarel asuva ainu rahva ja nende eelajalooliste esivanemate, Jomoni inimestega, samuti polüneeslastega.

Seevastu eskimotel, aleuutidel ja na-dene keeli kõnelevail rahvastel, kes ilmusid Edela-Ameerikasse umbes tuhande aasta eest, on koljukujus rohkem ühisjooni Mongoolia, Hiina ja Kagu-Aasia rahvastega, öeldakse uurimuses, mille koostamisel osalesid USA, Hiina ja Mongoolia teadlased.