Väikese robottableti leiutasid Itaalia teadlased, kes otsisid alternatiivi endoskoopiale, mida patsiendid kuigi hästi ei talu, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Patsient neelaks ämbliktableti alla, seejärel aktiveerib arst juhtmeta raadio abil seadme pisikesed jalad, misjärel tablett hakkab ämblikusarnaselt mööda patsiendi magu või sooli ringi ronima, otsides märke haigusest ja edastades kaamerapilti arstile.

Tableti allaneelamine on patsiendile palju mugavam ja meeldivam kui endoskoop, arvas Itaalia vähispetsialist Enrico Grasso Rooma Tor Vergata ülikooli haiglast. Paljud patsiendid peavad endoskoopiat nii ebameeldivaks, et keelduvad selle kasutamisest, kuigi see on haiguse diagnoosimisel väga tõhus. Kui vaja oleks vaid väike tablett alla neelata, võiksid vähiuuringutega nõustuda palju enam patsiente.

Ämbliktabletist oleks rohkem kasu ka arstidele, sest seda on lihtsam juhtida kui torulaadset endoskoopi. Ämbliktableti saab panna edasi või tagasi liikuma ja suunata kõikjale, kust arstil on infot vaja. Kui analüüsid lõpetatakse, tõmbab ämbliktablett oma jalad sisse ja väljub kehast loomulikul teel.

Kaamerat sisaldav tablett pole päris uus leiutis, kuid varasemaid selliseid seadmeid polnud võimalik peale allaneelamist juhtida. Seadet on juba testitud sigade peal, kuid vaja on siiski veel edasisi uuringuid, et tabletti väiksemaks muuta. Alles siis saab seadme laiemalt kasutusele võtta.