Altai ülikooli arheoloogiline ekspeditsioon naasis väljakaevamistelt varase pronksiajaga dateeritud muinasaegses asunduses Berjozovaja Luka.

Väljakaevatud elamute lähistelt leiti imikute matmispaik. Surnud olid pandud haudadesse looteasendis vasakule küljele peaga ida poole. Laste peade alt leiti tinast kõrvarõngad, mis on Altais varase pronksiaja epohhi jaoks küllalt ebatavaline leid. Varem on pooleteisekordseid tinast rõngaid leitud Kaukaasias ja Lähis-Idas kolmandasse aastatuhandesse eKr kuuluvates mälestistes.

Miks lapsed hüttide juurde ja mitte kalmistule maeti, ei oska teadlased veel seletada, nagu ka seda, mille alusel lapsi selleks valiti ja mis rituaalidega see seotud oli.

Altai ülikooli arheoloogiakateedri juhataja Sergei Grušini sõnul on Berjozovaja Luka üks Altai tähtsamaid ajaloomälestisi, mille kultuurikihist leiti 15.000 keraamikafragmenti ning üle nelja tuhande aasta vanuseid maju. Muinasinimeste majad asusid poole meetri sügavusel maapinnast. Majad on ehitatud palkidest ja soojustatud mätastega. Kui väljakaevamised lõpule jõuavad, võib välja arvutada ka asunduses elanud inimeste ligikaudse arvu.