Allergiaid võivad põhjustada pärilikkus, õhu saastatus, töödeldud toit, stress, tubakapruukimine jne. Siiski teeb just vähene kokkupuude bakteritega muret Delespesse’ile, kes on ka Montréali ülikooli haigla allergiauuringute laboratooriumi juhataja, vahendab PhysOrg.

“Hügieeni taseme ning allergiate ja autoimmuunhaiguste esinemissageduse vahel on pöördvõrdeline seos,” osutab Delespesse. “Mida steriilsemas keskkonnas elab laps, seda suurem on risk, et tal kujunevad elu jooksul välja allergiad või immuunsushäired.”

Kui 1980. aastal kannatas allergiate all kümme protsenti läänemaade elanikkonnast, siis tänapäeval on see protsent 30. 2010. aastal on hinnanguliselt üks laps kümnest astmaatik; ohvrite hulk, kellelt too tervisehäire on elu nõudnud, on aastatel 1980 — 1994 kasvanud 28 protsenti.

“Asi pole ainuüksi valdavuses, vaid haigusjuhtumite tõsiduses,” nendib Delespesse. “Piirkondades, kus sanitaartingimused on jäänud stabiilseks, on ka allergiate ja põletikuliste haiguste määrad püsinud konstantsena.”

Delespesse’i arvates on allergiate ja autoimmuunsushaiguste nagu esimese tüübi diabeet ja polüskleroos põhjuseks asjaolu, et meie immuunsüsteem pöördub meie endi vastu.

Miks nii juhtub? “Meie seedekulglas elunevad bakterid on seedimise jaoks kriitiliselt tähtsad; samuti harivad nad meie immuunsüsteemi. Need bakterid õpetavad organismile, kuidas reageerida võõrastele ainetele. See on võtmetähtis periood iga lapse immuunsüsteemi arengus,” selgitab Delespesse.

Ehkki hügieeniprotseduurid kahandavad meie kokkupuutumist kahjulike bakteritega, piiravad need ka meie juurdepääsu kasulikele mikroorganismidele. Tulemuseks on, et meie seedeelundkonna mikrofloora pole enam nii mitmekesine kui minevikus.

Delespesse soovitab sisefloorat rikastada probiootikumidega. Probiootikumid on tervisele kasulikud seedebakterid, mida on juba aastakümneid rakendatud jogurti valmistamisel. Probiootikumide tõhusus kõhulahtisuse ravimisel on tõestatud; teadlased leiavad viimasel ajal üha uusi märke samasugusest kasulikust mõjust ka immuunsüsteemile ja tõhususest allergiate tõrjumisel.

“Probiootikumide pruukimine raseduse ajal võib aidata kahandada lapse allergilisust,” rõhutab Delespesse. “Tegemist pole küll mingi imerohuga, küll aga ühega paljudest teguritest, millega on võimalik toitumise kvaliteeti ja tervist parandada.”