Seda on täheldanud ka teadlased Boyce Thompsoni Instituudist (BTI), kes on koostöös oma partneritega kogunud kokku 725 nii metsiku kui ka kodustatud tomati genoomi ning otsivad sealt nüüd võimalusi maitsvamate ja haiguskindlamate tomatite arendamiseks.

Tegelikult arvavad teadlased, et nad on selle geeni koguni tuvastanud ning lisaks sellele leidnud veel 4873 uut tomatigeeni. Esimene suurem tomatigenoomiuuring pärineb 2012. aastast ning selle käigus tuvastati umbes 35 000 erinevat geeni.

Vahepeal on aga mitmeid tomatigenoome veel järjestatud, praeguse projekti raames lisas töörühm omalt poolt 166 uut järjestamist ning koondas kõik siiani tehtud järjestamised kokku, et neid võrrelda ja sellest õppida.

Pestitsiidita vastupidavaks

"Tomati kodustamise ja arendamise käigus keskendusid inimesed valdavalt sellistele omadustele, mis parandasid tootlikkust, tomatite suurust ja säilivust. Selle protsessi käigus läksid kaduma aga paljud geenid, mis mõjutavad tomati maitset ja stressitaluvust," ütles Instituudi teadlane Zhangjun Fei.

Näiteks võiks teadlaste hinnangul pestitsiidid täielikult kõrvale jätta, kuna nad on tuvastanud geenid, tänu millele muutuksid tomatid lihtsalt niivõrd vastupidavaks, et mürkide kasutamine oleks ebavajalik. "Need uued geenid võimaldaks välja arendada eliittomatid, millel on geneetiline resistentsus, mille tagamiseks me tänapäeval kasutame kulukaid ja keskkonda saastavaid taimekaitsemürke," ütles James Giovannoni, teine BTI teadlane, kes projekti kallal töötas.

Toome tomatitesse maitse tagasi

Lisaks vastupidavate tomatite loomisele tuvastasid teadlased ka haruldase geeni, mis tomatid maitsvaks muudab. TomLoxC nime kandev geen on olemas 91,2 protsendis metsikutes tomatites, vanemate kodustatud tomatite puhul esineb see aga üliharva - vaid 2,2 protsendil juhtudest.

"TomLoxC geeni esinemine tänapäevaste tomatite puhul jääb aga seitsme protsendi ligi, mis näitab, et aretajad on viimase aastakümne jooksul üha enam maitsele keskendunud," ütles Giovannoni. Teadlased avastasid, et lisaks hea maitse andmisele reguleerib geen ka karotenoidide tootmist - tegemist on maitseühenditega, mis muuhulgas reguleerivad tomatite punasust.

Teadlased loodavad, et nende genoomiprojekt aitab tomatid maitsvamaks muuta ning seda soovib ilmselt terve maailm - tegemist on ühe enimtarbitud köögiviljaga terves maailmas. Igal aastal kasvatatakse umbes 180 miljonit tonni tomateid, mille koguväärtus on umbes 53 miljardit eurot. Keskmine Maal elav inimene sööb aastas 20,3 kilogrammi tomateid.