Galaktikate kokkupõrgete tulemusena on ilmaruumis olemas väga erineva kujuga galaktikaid: spiraalseid, millel on pikad väljaulatuvad sabad ning selliseid, mis meenutavad tähtedest koosnevaid kerasid.

Üllataval kombel suudab inimene olla arvutist oluliselt edukam, kui on vaja omavahel sobitada tõelisi galaktikate kokkupõrkekujutisi ja eristada simulaatori looduid.

Oxfordi ülikool Suurbritanniast ja USA George Masoni ülikool avasid veebilehe Galaxy Zoo Mergers, milles kasutajale kuvatakse üheksa ülesvõtet. Esmalt keskele reaalne foto galaktikate ühinemisest ning selle ümber kaheksa juhuslikku ülesvõtet, millega tuleks täita ülejäänud ruudud. Ülesandeks on välja sõeluda kõige paremini sobivad kujutised.

Oxfordi ülikooli füüsik Chris Lintott ütles, et selle tegevuse käigus sõeluvad kasutajad tegelikult välja tegurid, mille tõttu on meid ümbritsevas universumis galaktikad just sellised. Lisaks saab keskkonna kasutaja muidugi veidi mängurõõmu.

Õigete kujutiste väljavalimisele lisaks on võimalik määrata valikusse vähem või rohkem tähti, galaktikaid keerata, et saavutada lõpuks see kujutis, mida me universumis näeme.

Veebileht on edasiarendus nn igamehe teadusprojektist Galaxy Zoo, mille veerand miljonit kasutajat tegelevad erinevate galaktikate liigitamisega. Ka selles tegevuses on inimene arvutist oluliselt edukam.

George Masoni ülikooli arvutiteaduse osakonna astronoom John Wallin ütles, et kogemused on näidanud, et galaktikate määratlemiseks ei pea ilmtingimata olema selle valdkonna ekspert. Pigem vastupidi, asjatundmatud saavad selle tööga isegi paremini hakkama.

Galaktikate ühinemisi uurival veebilehel on umbes 3000 ülesvõtet tõepoolest ühinevatest galaktikatest, mille määratlemisel on abiks olnud Galaxy Zoo projektis osalejad. Lisaks on kasutada värskeid Hubble kosmoseteleskoobi tehtud fotosid.

Järgmisena on kavas võtta ette küsimus, mis eelnes kokkupõrkele ja mis saab pärast seda. Põhimõtteliselt on see justkui autoavariist tehtud filmi kaader-kaadri haaval analüüsimine.

Galaktikate ühinemised kestavad miljoneid aastaid ning meie osaks on näha vaid üht viivu selles protsessis. Simulatsioonid aga võimaldavad neid protsesse arvutis läbi mängida.

Ühtlasi on siin projektis ka võimalus heita pilk meie kodugalaktika tulevikku, sest kauges tulevikus seisab ees meie Linnutee ja meist 2,9 miljoni valgusaasta kaugusel asuva naabergalaktika Andromeeda ühinemine.