"Adalbert, mis munad need on?!" – vastikuimad munaroad maailmas
Kolme maailma kõige tülgastavamat viisi muna söögiks valmistada tutvustab Oddity Central.
Saja-aastased munad (pildil all vasakul)
Antud meetodil sisse tehtud munad pole just saja-aastased, ehkki välimuse põhjal võiks seda uskuda küll: hallikaid, limaseid rebusid ja ravimtee karva "munavalgeid" on vaadatagi vastik.
Ometi peetakse saja-aastaseid mune Hiinas delikatessiks. Valmistamiseks pannakse värsked pardi-, kana- või vutimunad mitmeks nädalaks või kuuks savi, tuha, soola, lubja ja riisi segusse seisma.
600 aasta vanune retsept leiutati väidetavalt siis, kui keegi leidis kustutatud lubja lombist mõned säilivustähtaja ületanud munad.
Selle asemel, et neid minema visata, proovis uudishimulik leidja munade maitset ning kohendas siis retsepti suupärasemaks.
Saja-aastaseid mune süüakse toorelt või keedetult.
Süütalastemunad (pildil all keskel)
"Süütute poiste mune" (hiina keeles tong zi dan) soovitame neile, kelles uriini tarvitamine toiduks elevust tekitab. Nimelt
on süütalastemunade valmistamisel võtmetähtsaks protseduuriks munade leotamine Hiina Zheijangi provintsi noorte, kuni kümneaastaste poiste kuses. Seal peetakse taoliselt töödeldud mune pikantseks ja tervislikuks kevadiseks suupisteks.
Munade leotamiseks vajaliku uriini koguvad mitme linna koolipoistelt kuseharjuskid. Munahooajal palutakse poisslastel tühjendada põit mitte tualetti, vaid iga klassi ukse taga ootavasse plastpange.
Sel moel kogutud uriinis keedetakse mune, mille koor on mõrale löödud, et maitse paremini mõjule pääseks. Munade valmistamine võtab aega ühe päeva. Hiinlastele süütalastemunad meeldivad, kuna nende maitse olevat eriliselt kevadine.
Balut (pildil all paremal)
Väljanägemise põhjal otsustades on balut kolmest roast tülgastavaim. Tõtt-öelda pole balut isegi enam muna, vaid viljastatud pardiloode. Lähedalt vaadates on poolarenenud tibu munakoore sees üsna selgelt eristatav.
Laose, Kambodža ja Vietnami elanike jaoks on see õudne vaatepilt aga hoopis isuäratav — toitu peetakse delikatessiks ning valgurikkuse ja rammususe tõttu isegi potentsiravimiks.
Balut on niinimetatud tänavatoit, mida pakutakse sageli külma õlle kõrvale. Maitsestamiseks on mitmeid viise; filipiinlased lisavad soola, tšillipipart, küüslauku ja äädikat, vietnamlased soola, sidrunimahla, jahvatatud pipart ja piparmündilehti, kambodžalased aga laimimahla ja jahvatatud pipart.
Baluti valmistamiseks hoitakse viljastatud pardimune korvides soojas päikesepaistes. Üheksa päeva möödudes kontrollitakse mune vastu valgust, et näha, kas neisse on tekkinud looted. Veel kaheksa päeva hiljem on balut keetmis- ja müümisvalmis.
Regiooniti on eelistused muna vanuse osas erinevad. Kui filipiinlastele on mokkamööda 17 päeva vanune balut, siis vietnamlastele 21 päeva vanune muna, milles sisalduv loode näeb juba päris parditibu moodi välja.
(Fotod: ülemine AFP, alumised odditycentral.com)
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!