Haruldast sündroomi, mille tõttu inimese magu hakkab ise alkoholi kääritama, õnnestus hiljuti pärast muude raviviiside ammendumist ravida roojasiirdamisega. Arstiteaduslikes töödes pole sellist lahendust varem kirjeldatud.

Pruulikojasündroomiks (ingl ABS; auto-brewery syndrome) nimetatav tervisehäire tekitab põdejal etanoolijoovet ka siis, kui ta alkoholi ei manusta.

Pruulikojasündroomi põhjustavad maos elavad mikroorganismid — enamasti seened —, mis inimese poolt sisse söödud süsivesikutega maiustavad ja selle käigus alkoholi tekitavad.

Enamikul meist leidub seedekulglas selliseid kääritajapisikuid, kuid pruulikojasündroomi puhul võivad mikroorganismide populatsioonid vohada ja süsivesikuid kääritada ohjeldamatul määral. Mõnikord juhtub nii pärast seda, kui mao mikrofloora tasakaal antibiootikumidega rikutakse.

Just too sündroom tõigi Belgia haiglasse ühe 47-aastase mehe. Pärast antibiootikumikuuri lõppu oli ta kahe kuu vältel kogenud seletamatuid joobe-episoode.

Patsient kinnitas arstidele, et pole nelja päeva jooksul alkoholi tarvitanud, ent analüüsid näitasid, et ta veri sisaldab normist koguni 17 korda rohkem etanooli.

Mehel diagnoositi mao kääritussündroom ehk pruulikojasündroom. Talle kirjutati välja seenevastased suukaudsed ravimid ja määrati süsivesikuvaene dieet.

Sellest oli aga suhteliselt vähe abi. Isegi nelja nädala pikkune kuur, mille vältel patsient manustas suuri annuseid tugevatoimelist fungitsiidset ravimit amfoteritsiini, ei toonud loodetud leevendust. Patsient tundis ikka, et on purjus ja ta abikaasa kinnitas, et tunneb mehe hingeõhus alkoholilõhna.

Pärast seda, kui politsei pistelisse kontrolli sattunud patsiendile joobes sõidukijuhtimise eest trahvi tegi, otsustasid arstid proovida midagi drastilisemat — rooja-mikrobioomi siirdamist, mida nimetatakse ka lihtsalt roojasiirdamiseks (ingl poop transplant).

Too protseduur kujutab endast uut meetodit mõnede inimeste mao mikroobikoosluse tasakaalu taastamiseks. Paraku paistab see tõhusalt toimivat ainult mõnede nakkuste puhul ja selle rakendamise juures tuleb arvestada potentsiaalselt eluohtlike riskidega.

Konkreetne patsient oli siiski nõus proovi tegema. Sobiva proovi annetas patsiendi 22-aastane tütar. Õnneks osutus siirdamine väga tulemuslikuks. Peaaegu kolm aastat hiljem pole patsiendil pruulikojasündroomi sümptomeid uuesti ilmnenud ja ta vere alkoholisisaldus on normaliseerunud.

Mees sai oma juhiloa tagasi ning joob jätkuvalt vahetevahel õlut.