Ilmnes, et uurimiskeskus pole võimeline teaduri järeldusi kinnitama ja tema katseid kordama. RIKENI keskus oli sunnitud järeldama, et nende uurimislabori juhi Obokata (s 1983) teade nn totipotentsete ahk tervikorganismiks areneda suutvate rakkude (Stimulus-Triggered Acquisition of Pluripotency, STAP) hiirtel avastamise kohta ei vasta üldse tõele ja seega pidi teadur nüüd oma töö instituudis maha panema.

Obokata sohki ei tunnista ja kinnitab hoopis, et on äärmiselt hämmastunud ja löödud, et instituut tema järeldusi kinnitada ei suuda. Tema avastus pidanuks ju andma kerge ja kiire tee tüvirakkude aretamiseks, et inimeste kahjustatud elundite asemele uusi kasvatada. STAP-rakkude skandaal tõotab aga kujuneda mööduva aasta suurimaks teadusskandaaliks.

Obokata on sündinud Matsudos, Chiba prefektuuris 1983. aastal, õppis ta Waseda ülikoolis, kus kaitses ka magistrikraadi keemia alal 2008. aastal. Seejärel töötas mitu aastat Tokyo naiste meditsiiniülikoolis tüvirakkude uurimise alal, sai 2011. aastal kaitstud ka doktorikraadi ja seejärel leidis juba tööd rakkude reprogrammeerimise laboris RIKENI keskuses, eelmisest aastast ka selle juhina. Plagiaadisüüdistused olid õhus juba tema doktoritöö järel.

RIKENI keskuse esialgsed kahtlustused ilmnesid juba aprillis, nüüd on välja tuldud järeldusega, et Obokata kasutas fotomaterjali ühest teisest teadustööst, et tõestada väidetavate eksperimentide edu. Seda ei saa ka seletada teadlase kogenematusega, sest tema järeldusi on võimatu kontrollida ja tema eksperimente korrata. Ja nii süüdistatakse Obokatat nüüd tõsises teadlase eetika rikkumises.

5. augustil tegi ka Obokata juhendaja ja kaasautor Yoshiki Sasai skandaalist ajendatuna enesetapu.

Obokata oli ka ise kaasatud katsetesse tema tüvirakkudega tehtud eksperimenti korrata, aga sellestki polnud abi.