Toitumisteaduste-ajakirjas American Journal of Nutrition avaldatud tulemuste saamiseks analüüsiti varasemaid, enam kui 2500 katsealust hõlmanud uuringuid. Teadlased on varem tõestanud, et osteoporoosi ennustav luude hõrenemine suurendab luumurdude ohtu, vahendab ABC Science.

Epidemioloog ja töö juhtiv autor Tuan Nguyen Sydney Garvani-nimelisest tervishoiu-uuringute instituudist ütleb, et luude tihedust mõjutavad neli peamist tegurit: pärilikkus, hormoonid, trenn ja toitumine.

Ta eeldas, et loomseid tooteid vältivate taimetoitlaste luud peaksid olema hõredamad ja nende murdmise oht seega suurem. Uuring näitaski, et täistaimetoitlaste luumassi tihedus on normaaltoiduliste isikute omast 5% madalam.

Samas nendib Nguyen, et uuringu andmete kohaselt ei ähvarda äärmuslikke tooresööjaid teistega võrreldes suurem luumurru-risk. Seda tõenäoliselt sellepärast, et nad kalduvad üldiselt oma tervise eest paremini hoolt kandma, arvab ta. "Üldiselt on taimetoitlased ju kahtlemata tervemad, elavad kauem ning nende risk haigestuda kõrgvererõhutõppe ja südamehaigustesse on väiksem."

Lisaks võivad muud tegurid nagu hormoonpuudulikkus, suitsetamine ja elustiil luude tiheduse toimet murruohule dieedist tugevamini mõjutada, lisab Nguyen.

Ohus on eelkõige naised

Uuringu käigus leiti ka, et naistel on üldiselt hõredamad luud ja suurem tõenäosus neid murda. Nguyeni sõnul esineb umbes 70% vanemate inimeste murdudest just naistel.

Pole selge, miks naiste luud meeste omadest hõredamad kipuvad olema, kuid üldiselt eeldatakse, et menopausi-järgne östrogeenikadu kiirendab luumassi kahanemist, ütleb ta. "Me teame, et östrogeenil on luude kujunemisel ja taastamisel väga oluline roll

Nguyen kahtlustab, et täistaimetoitlaste dieedist tingitud, luude moodustamiseks vajaliku kaltsiumi madalam tase on see, mis põhjustab nende luude hõredust võrreldes teistega. Teadlane tunnistab siiski, et kaltsiumi üldine tase moodustab luude tihedust parandavatest teguritest vaid pisikese osa.

Ärge liialdage piimatoodetega!

Toitumisteadlane Rosemary Stanton nõustub Nguyeniga, kinnitades, et kaltsium on küll oluline, aga mitte ainus tegur luude tiheduse juures. "Lähenemine, mille kohaselt tuleks õhutada kogu rahvast röögatutes kogustes piimatooteid tarbima, pole õige," väidab ta.

Stantoni sõnul on uuringu puuduseks hea ja halva taimetoidu-dieedi eristamatus. "Samamoodi, nagu on olemas häid ja halbu kõigesööja-dieete, on olemas ka kasulikud ja kahjulikud laustaimetoidu-dieedid," ütleb ta.

Samuti pole uuring Stantoni hinnangul võtnud arvesse D-vitamiini mõjusid: "Mis puutub kaltsiumi kasutamisse organismis, on D-vitamiin tõenäoliselt kõige tähtsam tegur, ning värsked uurimused näitavad, et paljud inimesed ei saa piisavalt D-vitamiini."

Nguyen nõustub ning soovitab äärmustaimetoitlastel pöörata rohkem tähelepanu kaltsiumi ja D-vitamiini osakaalule menüüs.