Nüüd on rändtirts rännanud Tartusse ülikooli loodusmuuseumi, kus temast saab neil päevil uus eksponaat, kirjutab Eesti Päevaleht.

Viimati said linnumehed rändtirtse oma loorvõrkudest välja noppida 2007. aasta augustis — toona oli võrku kinni jäänud koguni viis rändtirtsu. 

Entomoloog Urmas Tartese sõnul pole midagi eriskummalist selles, et rändtirts on taas Eestisse jõudnud ning tema hinnangul võib neid siin kandis olla rohkemgi.

“Eestis puudub rändtirtsude süsteemne jälgimine, mistõttu leitakse üksikuid putukaid täiesti juhuslikult,” selgitas Tartes.

Tõenäoliselt Aafrikast Eestisse tuultega sattunud rändtirtsud võivad putukauurija sõnul rännata ka märksa pikemaid vahemaid — nii on registreeritud juhtumeid, kus Aafrikast on rändtirtsud jõudnud Lõuna-Ameerikasse.

Eestis rändtirtsud siiski ellu jääda ei suuda, samuti pole karta, et üksikud isendid võiksid hakata põlde ja rohumaid laastama. “Kurikuulsa laastamistööga üksikud rändtirtsud hakkama ei saa, selleks on vaja ikkagi kümneid tuhandeid või isegi miljoneid isendeid.“