Hawaii elanikke häiris, et põliselanike seas pühaks peetava mäe otsa järjekordset hiigelmonstrumit üritati ehitada ja eelmisel aastal pani osariigi ülemkohus veto selle ehitusele.

Kuid California ülikoolide, Kanada, Hiina, India ja Jaapani teadlaste unistus selle teleskoobi valmimiseks on endiselt elus, seda enam, et väidetavalt kaks kolmandikku Hawaii elanikest ikkagi toetavat teleskoobi ehitust. Seni aga valiti välja võimalik alternatiiv selle teleskoobi ehituseks, La Palma saar Hispaaniale kuuluvatel Kanaaridel. Millal ehitamine pihta hakkaks, pole veel teada.

Praegune suurima apertuuriga (ehk valgust läbi laskva avaga) teleskoop Gran Telescopio Canarias asubki Kanaaridel, ava läbimõõduga 10,4 meetrit. Mauna Keal, Hawaiil asuvad kaks 10-meetrise apertuuriga Kecki teleskoopi ja rida väiksemaid.

Maailma suurima avaga teleskoop, 39-meetrise apertuuriga Euroopa Äärmiselt Suur Teleskoop (European Extremely Large Telescope, EELT), on ehitamisel praegu Tšiilisse, kus ta peaks valmima 2024. Kolmekümne meetrise apertuuriga TMT on aga praegu seisma jäänud.

Nähtavat valgust püüdvate teleskoopide piiranguks on see, et tehnoloogilist võimet enam kui 8,4-meetrise läbimõõduga peegleid valmistada praegu ei ole. Seega suuremaid peegleid tuleb kokku panna väiksematest osadest, TMT koosneks aga 492 erinevast osast, mis koos peaks andma astronoomidele seniolematu võime süvakosmosesse vaadata.

Aga selleks, et linnade valgus ja atmosfääri niiskus teleskoobi vaatevõimet ei vähendaks, tuleb nad ehitadagi võimalikult isoleeritud kohtadesse, kõrgmäestikusse või vulkaanide tippu. Kosmosesse nii suurt teleskoopi viia pole võimalik juba raketi mõõtmete tõttu.

TMT maksumuseks on arvestatud 1,4 miljardit dollarit (1,27 miljardit eurot). Veelgi suurema EELT maksumuseks on hinnatud 1,055 miljardit eurot.