Alljärgnevalt Tervise Arengu Instituudi narkostatistika:

Kõik allesitatud andmed pärinevad ESPAD 2007 (Euroopa kooliõpilaste alkoholi ja narkootikumide tarvitamise küsitlusuuring) raportist. Esimest korda viidi uuring läbi 1995. aastal, pärast seda 1999. ja 2003. aastal.

Keelatud uimastite tarvitamine on Eesti 15-16. aastaste noorte seas järjest tõusnud: • 1995. aastal oli keelatud uimasteid vähemalt korra elus proovinud noori 7%
• 1999. aastal 15%
• 2003. aastal 24%
• 2007. aastal 30%

62% keelatud uimastite proovijatest on poisid ja 38% tüdrukud.

Läbi aastate on kõige populaarsem keelatud uimasti marihuaana või hašiš. Võrreldes omavahel 2003. ja 2007. aasta tulemusi, on amfetamiinide populaarsus vähenenud, samas on kasvanud selliste uimastite tarvitamine nagu heroiin, crack, maagilised seened, kokaiin, ecstasy ja LSD. Samas amfetamiini ja ectasy-ga katsetajad noorenevad, marihuaana ja hašiši puhul on trend vastupidine.

Keelatud uimastid on kergesti kättesaadavad. 34% noortest leiab, et kanepitooteid saab kergesti kätte, ecstasy-t peab kergesti või väga kergesti kättesaadavaks 26%. Võrreldes 2003. aastaga on mõlemad näitajad hüppeliselt tõusnud. 60% noortest väidab, et nende sõbrad on tarvitanud või tarvitavad regulaarselt marihuaanat, 34% ütleb sedasama ecstasy kohta. Enam tunnistavad keelatud uimastite tarvitamist oma sõprade seas tüdrukud.

81% noortest saab oma esimese keelatud uimasti sõprade kaudu, kasvanud on nende noorte arv, kes ostavad oma esimese narkootikumi just sõbra käest.

Keelatud uimasteid tarvitavad enam rahuldava õppeedukusega ja sageli koolist puuduvad noored, samas on võrreldes varasemate aastatega märgatavalt tõusnud hästi õppivate noorte osakaal. 2007. aasta andmete põhjal katsetavad eestikeelsed 15-16. aastased noored keelatud uimastitega rohkem kui vene noored. Näiteks venekeelsete koolide tüdrukud joovad end purju ja katsetavad keelatud uimastitega oluliselt vähem kui eestikeelsete koolide tüdrukud.