Astronoom Edwin Hubble’i järgi nime saanud kosmoseteleskoop jälgib ilmaruumi oma orbiidil Maa atmosfäärist väljaspool, mis võimaldab teha ülesvõtteid, mille puhul ei ole maapealseid teleskoope segavaid atmosfäärihäireid, vahendab Novaator.

Hubble’i abil saavutatud üks suurimaid läbimurdeid on olnud Universumi paisumiskiiruse kindlaksmääramine. Hubble tööiga kestab aastani 2014, mil kosmosesse peaks jõudma James Webbi kosmoseteleskoop

Sünnipäevafotol on kaks galaktikat. Üleval spiraalgalaktika UGC 1810, mille ketta kuju mõjutab naabergalaktika UGC 1813 tõmme. Sinised täpid pildi ülaosas on ülieredad noored tähed, millest kiirgab väga tugevalt ultraviolettkiirgust.

Arp 273 asub Andromeeda tähesüsteemis umbes 300 miljoni valgusaasta kaugusel Maast. Kuigi pildil tunduvad kaks galaktikat asuvat lähestikku, on nendegi omavaheline kaugus kümneid tuhandeid valgusaastaid. UGC 1810 on teisest umbes viis korda suurema massiga.

Ülesvõte on tehtud möödunud aasta 17. detsembril Hubble’i pardal oleva kaameraga Wide Field Camera 3. Pildil on kokku pandud kolm erinevate filtrite abil tehtud ülesvõtet, mis katavad ultravioletset, punast ja sinist laineala.