2019. aastal fikseeriti Eestimaa teedel 4885 liiklusavariid metskitsedega, mida on 10% rohkem kui tunamullu. Kaunis ja peenekoivaline kabris on sõiduki ees kaitsetu: enamasti jätab ta autoga kokku põrgates elu.

Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) ulukiõnnetuse eksperdi Urmas Salmu sõnul oli õnnetuste kasv prognoositav: „Eelkõige on see seotud metskitse kõrge arvukusega, aga ka liiklusintensiivsusega meie teedel.“

„Samas on selgelt näha, et aasta lõpus tänu suurele küttimismahule liiklusavariide arvu kasv aeglustus,“ lisas Salmu. Metskitse jahihooaeg algab 1. juunil ja kestab 31. jaanuarini. Suvel võib küttida üksnes noori sokkusid või nõrgemaid ja haigeid loomi.

Metskitsi kütitakse vastavalt “ühiskondlikule tellimusele” ehk sellele, mida teadlased soovitavad. Lõppeval hooajal oli soovituslik arv kõigi aegade suurim, 31 619. Metskitse arvukuse piiramise üheks eesmärgiks on vähendada loomade sattumist maanteedele, lisaks kahjustavad kitsed põlde ja levitavad parasiite.

Metsik metskitseõnnetuste kasv

2018. aastal kasvas metskitse ja sõiduki kokkupõrkamiste ametlikult fikseeritud arv hüppeliselt: kui 2017. aastal juhtus avariisid 2916, siis 2018. aastal juba 4408 ning mullu küündis see peaaegu 5000ni. Siinjuures tuleb meeles pidada, et ametlikku statistikasse paljud kergemad kokkupõrked ei jõua: autojuhid tihti ei teagi, et peaksid juhtunust teavitama.

Kõige rohkem kabrise ja sõiduki kokkupõrkeid juhtub Harjumaal, sest seal on liiklus kõige tihedam. Järgnevad Tartu- ja Pärnumaa.

Kitsed liiguvad hilja ja vara

Kabris (ld. k Capreolus capreolus) on Euraasia mandri arvukaim hirvlane. Eestis on tema arvukust hinnatud isegi kuni 200 000 isendini, viimaste aastate soojad talved on populatsiooni jõudsalt kasvatanud. Metskits valib toitu ning liigub seda otsides palju ringi.

Kõige tõenäolisem, et auto ette astub metskits varahommikul või hilisõhtul, harvad ei ole ka kohtumised keskpäeval ja näiteks saartel ning väiksema inimasustusega aladel on nad julgelt liikvel igal ajal.

Statistika järgi valdav osa sõiduki ja kabrise kokkupõrgetest varahommikul või hommikupoolikul ja hilisõhtul. Auto ette jäänud loom enamasti hukkub ning isegi kui ta metsa lonkab, sureb ta seal verekaotuse ja nälja kätte.