Erinevalt maapealsetest päikeseenergiajaamadest ei sega satelliit-päikesejaamu ei pilved ega ka öö, nii on võimalik elektrit toota 24 tundi järjest. Kui projekt peaks osutuma edukaks, on kavas samalaadse energiatootmisviisiga hakata varustama ka teisi piirkondi, vahendab Novaator Physorgi uudist.

Päikeseenergiatootja Solaren Corp on saavutanud California suurima energiafirmaga Pacific Gas&Electric kokkuleppe, et firma on valmis ostma oma võrku 200 megavatti elektrit, kui kosmoses asuv elektritootmissüsteem on valmis, see peaks juhtuma eeldatavasti aastaks 2016. Solareni sõnul suudaksid nad toota 1,2-4,8 gigavatti elektrit hinnaga, mis oleks võrreldav teiste taastuvate energialiikidega.

Solareni ettepaneku kohaselt toimetatakse päikeseenergia tootmiseks mõeldud satelliidid umbes 35 000 kilomeetri kõrgusele statsionaarsele orbiidile. Satelliitidele paigutatud mitmete kilomeetrite pikkused peeglite parved koondaksid päikesekiiri päikeseelementidele. Kogutud energia muudetaks raadiolaineteks, mis kiiratakse maapealsesse vastuvõtujaama, kus see muundataks elektriks, mis läheb elektrivõrku.

Kosmosest lähtuv raadiolaine jõuab maapinnal üsna laiale alale, kuid see ei sea ohtu ei inimesi, lennukeid ega loodust. Firma teatel oleks kiir umbes kuus korda nõrgem kUSA firma kavatseb 2016. aastal toota päikeseenergiat otse kosmosestui keskpäevane päikesevalgus.

Vastuvõtuks vajalike antennide tarbeks on vaja üsna suurt maa-ala ning Fresno County lääneosa hõredalt asustatud piirkond on selleks sobiv, samas on piirkond lähedal suurtele elektriliinidele ja alajaamadele. Praegu on paljud maapealsed jaamad ehitatud liinidest kaugele kõrbetesse, see aga viib liinikulud kõrgele.

Projekt läheb maksma rohkem kui kaks miljardit dollarit, kõige kulukam on seadmete väljatöötamine ning maapealse vastuvõtujaama ehitus. Ühtlasi tuleks kosmosesse toimetada 4-5 satelliiti. Ettevõtmist on toetamas erainvestorid.

Samalaadne projekt on töös ka Jaapani kosmoseagentuuril JAXA. Hiljuti katsetasid jaapanlased antenni, mis edastaks energiat maale mikrolainete kujul. Kui katseid saadab edu, siis kavatseb agentuur saata kosmosesse terve rea satelliite, mille abil toodetaks elektrit umbes poolele miljonile majapidamisele.