Kõik kümme teadaolevalt kõige soojemat aastat on jäänud viimase tosina aasta sisse, mis näitab soojenemistrendi jätku, vahendab Eesti Päevaleht Online.

Skandinaavias on WMO aastalõpuraporti kohaselt olnud kõige soojem talvehooaeg, ühtlasi on Euroopa mitmes osas olnud ebatavaliselt soe ilm.

Arktika jäätase on 1979. aastast alates, kui mõõtmist alustati, vaid ühel aastal olnud madalam. Peaaegu veerand muistsetest jääliustikest Ellesmere saarel on kadunud, mis näitab Arktikas toimuvate muutuste kiirust.

“Praegune aastakümme on peaaegu 0,2 Celsiuse kraadi soojem kui eelmine aastakümme. Peaksime võrdlema omavahel kümnendeid, mitte aastaid,” kommenteeris Reutersile Londonis töötav Hadley Centeri kliimateadlane Peter Stott.

Klimaatiliselt äärmuslikke tingimusi, nende hulgas laastavaid üleujutusi, ränki ja püsivad põudasid, lumetorme ning külma- ja kuumalaineid on WMO peasekretäri Michel Jarraud’ sõnul registreeritud üle maailma.

“Kui peaksin nimetama ühe äärmusliku sündmuse 2008. aastast, siis tuleks minu meelest rõhutada Nargise tsüklonit, mis Myanmari tabades sai hukatuslikuks pea 80 000 inimesele,” ütles Jarraud. “2008. aasta orkaanihooaeg oli samuti üsna ebatavaline ja põhjustas laialdasi purustusi Kariibidel, Kesk-Ameerikas ja USAs.”