Kõigest pole mõtet muidugi üksipulgi pajatada, aga mõne tarkuseterad nopime välja ikka.

Valikuliste värskenduste ühtsemaks

Windows Update toob paljud opsüsteemi-uuendused arvutisse ilma selleta, et kasutaja peaks või saaks sekkuda, aga mõned on valikulised ja neid saab vaadelda eraldi ekraanil.

Valikuliste hulgas on näiteks mõned riistvara-draiverid, igakuised nn kvaliteedi-uuendused ja isegi Windows 10 enda suur kevadine uuendus, mis on selle jutukese peategelane.

Selle osa ühtlustamine on mugav, sest ei pea enam Device Manageri sektsiooni külastama, et uurida, kas mõnda riistvarakomponenti saaks uuemate draiverite abil turgutada.

ekraanitõmmis

Suhtle Cortanaga teksti teel

Windows 10 digiabiline Cortana laseb nüüd endaga suhelda teksti teel ja näitab ka eelnevate vestluste ajalugu.

Cortana paneel meenutab nüüd rohkem tavaakent, mille suurust saab muuta, mida saab töölaual teise kohta vedada ja mille nn teemat saab muuta heledaks või tumedaks.

Lisaks saab Cortanaga häälsuhelda igas keeles, mida digiabiline tunneb, isegi kui oled Windowsi keskkonna keeleks valinud sellise, mida Cortana ei oska.

Hangi Windows 10 pilveserverist

Kui tahad oma arvutis jooksva Windowsi algsätted taastada, on seejärel võimalus Windows 10 pilveserverist alla laadida (Cloud Download). Muidugi saabub sealt alati uusim väljalase, mis saadaval.

Varem pidi sama tulemuse saamiseks Windows 10 uusima väljalaske paigaldama enne algsätete taastamist või looma spetsiaalse paigalduspaketi (installation media).

ekraanitõmmis

Veebikaamerate tugi

Windows 10 saab IP-kaamerate toe, nii et nende kanalite jälgimiseks pole vaja enam lisatarkvara (teisi rakendusi) arvutisse paigaldada.

Veebikaamera saab Win10 kevaduuenduse järel lisada siin: Settings > Devices > Bluetooth & other devices > Add Bluetooth or other device. Kui võrgus on juba mingi kaamera, siis Win10 leiab selle üles ja lubab selle ühe klõpsuga oma süsteemi liita.

Kaamerale saab ligi, nagu ikka, vastava äpi teel, millest üks tuleb Windows 10 suure kevaduuendusega kaasa.

Võimsam Linux

Windows 10 suure kevaduuenduse tähtsaim osa võib olla uuendatud WSL (Windows Subsystem for Linux) ehk alamsüsteem Windowsi arvutis mõne Linuxi variandi jooksutamiseks.

Suur muutus on, et Microsoft ehitas WSL 2 jaoks uue Linuxi kerneli, mida ka täiendatakse Windows Update'i teel. Aga sa võid ka ise uue kerneli arendada.

WSL 2 on tootja lubadusel palju kiirema failisüsteemi ja täieliku süsteemikutse ühilduvusega (full system call compatibility), mis tähendab, et Docker ja sarnased tehnoloogiad peaks kenasti tööle hakkama. Mitte nagu WSL-i algses väljalaskes.

Lisandub ka ARM64-põhiste seadmete tugi, mis tähendab, et WSL toimib ka ARM-protsessoriga Windowsi arvutites. Selleks on vaja küll protsessorilt / püsivaralt virtualiseerimise võimekust.

Paint ja WordPad muutuvad valikuliseks

Sellised pisirakendused nagu Paint ja WordPad jäävad küll Windows 10 osaks, aga nüüd võib need soovi korral eemaldada. Lähemalt uuri Win10 suurt kevaduuendust saades siit: Settings > Apps > Apps & features > Optional features. Seal on ka teisi valikulisi rakendusi nagu Windows Media Player.

Paint ja WordPad küsivad kahepeale vaid veidi üle 20 MB kettaruumi, aga siiski tore, et soovi korral võib osad kasutud äpid eemaldada.

Muuda kursorit

2019. a mai suur Win10-uuendus lubab hiirekursori suurust ja värvi muuta. tänavune suur kevaduuendus lisab sama tekstikursorile (mis näitab, kus teksti tippides asud).

Otsi seda Settings > Ease of Access > Text Cursor. Vali sealt Text Cursor Indicator ning sellele suurus ja värv.

ekraanitõmmis

HDD või SSD?

Task Manager näitab nüüd, kas su arvuti andmekandja on kõvaketas või SSD. Kui süsteem sisaldab mitut erinevat, siis oskad neil kergemini vahet teha. Jah, väike lisamugavus, aga hea ikka.

Soovi korral rohkem tahvli moodi

Kui sa kasutad puuteekraaniga kaks-ühes-arvutit, siis ei pruugi sa rahul olla ei Windows 10 nn klassikalise töölauavaate ega Windows 8 stiilis tahvlivaatega.

Win10 suur kevaduuendus lisab seetõttu vahepealse režiimi, mis teeb puuteekraani kasutamise kergemaks, kui sa ei saa või ei taha hiirt ja klaviatuuri arvuti külge panna.

See tähendab muuhulgas, et tegumiriba-ikoonid paiknevad üksteisest suuremate vahedega, File Explorer on optimeeritud puutetundlikult ekraanilt kasutamisele ja töölaual saab kasutada aknaid.

Uus režiim käivitub siis, kui kaks-ühes-seadmelt klaviatuur küljest lahti ühendada või seade ümber pöörata. Seni käivitub sel puhul ise tahvelarvuti-vaade.

Rohkem infot võrkude kohta

Võrguolekute leht (Settings > Network & Internet > Status) on uue välimusega ja pakub rohkem kasulikku infot. Näiteks kuvatakse siin nii wifi kui ka Ethernet, kui arvutil on ligipääs mõlemale. Ka on iga variandi puhul siin kohe näha kasutatud andmete maht.

Üldse on lehel rohkem infot ühenduvusvõimaluste kohta, mis seni on asunud mitmel eri lehel.

Kettapuhastus ei sakuta allalaadimisi

Disk Cleanupi rakendusest kaob Downloads ehk allalaaditud kraamile mõeldud kaust, mis on seal alates 2018. a oktoobri suuruuendusest. Sellega oli liiga kerge ka tähtsaid faile kustutada, eriti kui polnud teadlik, et Cleanupile selline võimekus tekkinud on.