Levikom testis inimestele pakkumiseks kõlbulikku varianti reaaloludes Tallinna lähedal Jüri alevikus eelnevalt juba poole aasta jooksul. See põhineb mitmetel tehnoloogiatel, mida hakkavad kasutama ka 5G-võrgud.

Keskendume ülikiire interneti püsiühenduse pakkumisele hajaasustusega piirkondades, mistõttu otsime ja testime aina uusi tehnilisi lahendusi, märgib Levikom Eesti OÜ juhatuse liige Peep Põldsamm.

Ta usub, et uue põlvkonna lahenduste ja nendel põhineva üleriigilise sidetaristu rajamine võtab aega 3-5 aastat, mistõttu on vaja järgmise kümnendi vajadusi rahuldavate lahenduste investeerimisotsused teha täna.

„Gigabitise kiiruse testimiseks kliendi juures on vajalik, et ka vastava tugijaama ühendus oleks vähemalt 1 Gbit/s, mistõttu on me tugijaam Jüris ühendatud otse meie üleriigilise 10 Gbit/s baasvõrguga,“ selgitas Erik Reinaru, Levikomi võrguüksuse direktor.

„Oleme ühenduse erinevaid näitajaid monitoorinud mitme kuu jooksul väga erinevate ilmastikutingimuste korral ning tulemused on ootusi ületanud – ühenduse kiirus on stabiilselt püsinud 1 Gbit/s juures,“ lisab ta.

ekraanitõmmis

Kuna lahendus vajab laia sagedusriba, siis kasutab Levikom selleks kõrget 60 GHz sagedusala, kus leviulatus on piiratud 1-1,5 kilomeetriga. Seega sobib VFG just äärelinnade eramurajoonides ning maa-asulates ja külades ülikiire püsiühenduse pakkumiseks.

VFG vajab ka ülisuure läbilaskevõimega baasvõrguühendust, mis ühtib hästi Levikomi hübriidvõrgu ülesehitusega, kus juhtmeta ühenduse tugijaamadeni jõutakse üldjuhul fiibervõrguga.

Kui riik eraldab raadiosageduste plaanis taolistele lahendustele vajaliku sagedusriba madalamatel sagedusaladel, on võimalik sama tehnoloogia abil ühendada kliente ka tugijaamast 5-7 kilomeetri kaugusel.

„Levikom asub nüüdsest uurima klientide huvi ja valmisolekut kuni 1 Gbit/s kiirusega teenuste järele ning otsustab selle alusel, millal ja kus on mõistlik VFG-põhised teenused turule tuua,“ sõnas Peep Põldsamm. „Kindlasti rajame uue tehnoloogiaga võrgud paljudes asumites juba tänavu, sest selleks puuduvad meil igasugused tehnilised takistused.“

Levikom on suuruselt teine IT-äritaristuteenuste ja -lahenduste pakkuja Eestis nii suur- kui ka väikeettevõtetele. Levikom on ka asjade interneti äri- ja võrgulahenduste turul Eestis liider, kuna hoiab käigus maailma esimest avatud väärtusahelaga avalikku asjade interneti võrku NORAnet ja IoT-ärirakenduste platvormi NORA-X.