Üks viis Riigikogu lehte hinnata on aga võrrelda seda teiste maade parlamentide kodulehtedega.

(Vaata artikli lõpust, mis riigi parlamentide veebe toovad võrdluseks teised lugejad.)

Austraalia parlamendi kodulehekülg

Austraalia rahvaesindajad näitavad, et seadusloome ei pea veebis välja nägema kuiv ja igav. Parlamendi veebil on suurejooneline visuaalne kujundus, aga seejuures on veebisait siiski inforikas ja asjalik. Mis tähtis, see töötab väga edukalt ka nutitelefonides.

Rootsi parlamendi kodulehekülg

Rootsi Riksdagi parlamendi veebileht on esmapilgul igav ja üksluine, tohutu tekstimassiiv, kus pole fookust ega selgust. Ilmselt arvab samamoodi ka Riksdagi kantselei, sest rootslased töötavad uue parlamendi veebilehe kallal.
Rootsi parlamendi kodulehekülg

See on "beetas", s.t külastajale seda ametlikult veel esimesena ei näidata, kuid huvi korral saab seda kasutada. Ja siin teevad rootslased korraliku mulje. Leht on selge, arusaadav ja muidugi mobiilisõbralik.

Saksamaa parlamendi kodulehekülg

Bundestagi parlamendi kodulehekülg on korrektne ja rõhutatud raamides, mis sobib saksa riigile kui kogu Euroopa töömoraali vedajale ideaalselt.

Kui meie Riigikogu uue veebi tegemisel pole vaegnägijatega arvestatud, siis Bundestagi lehel klikkige ülal vasakul linki "Gebärdensprache" – sealt avaneb parlamendi veebi lausa viipekeelne versioon.

Nicaragua parlamendi kodulehekülg

Nicaragua rahvusassamblee koduleht on kuidagi tuttav, õigupoolest sarnaneb see meie Riigikogu uue veebiga. Sinakad toonid, ülal horisontaalne menüü ja pildikarusell. Ühte asja võiksime nikaragualastelt õppida – värvikirevalt vilkuvad tähekesed (mis lingivad ordenisaajate lehele) tõmbavad efektiivselt tähelepanu.

Valik maailma parlamentide kodulehekülgedest

Äkki peaksime šnitti võtma Kasahstanist, kus äsjastel valimistel käis väidetavalt lausa 95% hääleõiguslikest inimestest valimas?

Need olid küll presidendivalimised, kuid tõenäoliselt mõjub ka Kasahstani parlamendi veebileht selliselt, et inimesed tõukuvad arvuti tagant eemale ja jooksevad kasvõi valimisjaoskonna suunas.

Tõstame esile lugejate kommentaare:

  • 28.04.2015 11:38: Norra parlamendi sait on üsna julge - väga puhas skandinaavia minimalism, samuti responsive. Vaegnägijate osa küll jäi märkamatuks (no pun intended). 
    Soomel on iseenesest kena ja arusaadav leht, aga mobiilsed seadmed neid küll ei huvita. Olen küll enam kui kindel, et põhjanaabrid panid kordades rohkem raha sisse.
    Läti-Leedu parlamentide saidid on samas reis ajamasinaga 10 aastat tagasi, väga palju hullemad kui Riigikogu uus veeb.
  • eid_1533140780150b 28.04.2015 13:48: Ma pigem ütleks nii, et meie Riigikogu veebilehekülg on lihtne ja karge, esmapilgul asjad ka kiiresti leitavad kuid selle hind on asi mis kukalt kratsima paneb. Ma ei tea, mis sisuhalduse "kapoti" all peidus on kuid samasugune ekraaniväljund on ka 9'800€ saavutatav, ehk 10x väiksema summa eest. Ok ... poole odavamalt saanuks kindlasti. vanas rahas 1,5 miljonit on ikka päris karm number veebilehekülje eest.

Head lugejad, meil on hea meel tõsta artikli juures esile teie sisukaid ja teistele lugejatele kasulikke kommentaare. Jätke neid registreeritud kommentaariumisse.