Murderous Pursuits paigutab mängija viktoriaanliku ajastu laevale, millel on muuhulgas võime rännata ajas. Ent see pole üldse oluline fakt. Oluline on see, et just sina oled üks selle laeva reisijatest ning sinu eesmärk on (pool)salaja mõrvata oma reisikaaslaseid, kirjutab ajaveeb M Kuubis.

Ajalugu

Mängu arendaja Blazing Griffini teekond Murderous Pursuitsini oli omajagu aeganõudev. 2006. aastal andis Outerlight välja Half-Life 2 mod'ist välja kasvanud mängu The Ship, mis kogus nišimänguna omajagu tuntust.

The Ship pani mängija 1920ndate kruiisilaeval ühe õnneliku/õnnetu reisija rolli, kes sai reisile tasuta pileti tundmatult osapoolelt härra X, kes kruiisi korraldas.

Mängija saab järjest ülesandeks ettevaatlikult – nii et laeval olevad valvurid, turvakaamerad ja pealtnägijad ei näe – mõrvata kindlaid kaasreisijaid. Kui ta pole nõus seda tegema, ähvardab härra X sind ennast tappa. Samasugune ülesanne on ka nendel kaasreisijatel.

Loo konks? Lisaks sellele, et võitja saab ellu jääda, lubab härra X võitjale rikkalikke auhindu.

Pärast The Shipi võttis Outerlight ette järjemängu loomise ning 2010. aastal andis Ubisoft välja The Shipi esimese vaimse järeltulija, Bloody Good Time.

Teos aga polnud enam niivõrd edukas ning juba vahetult enne selle väljatulekut koondas Outerlight kõik oma töötajad, v.a. asutaja Christopher Pecki, kes püüdis firmat veel edutult taaselustada.

Huvitava faktina saab veel välja tuua asjaolu, et 2010. aastal andis Ubisoft välja oma populaarse videomänguseeria Assassin’s Creed kolmanda osa, Assasin’s Creed: Brotherhood, mis tõi seeriasse juurde mitmikosa-laadi, kus sarnaselt The Shipiga on mängija ülesanne tappa või saada tapetud.

2011. aastal ostis Blazing Griffin endale The Shipi õigused ning lõi käima Kickstarteri kampaania, et rahastada järjemängu tegemist. Kahjuks kampaania aga ei õnnestunud ning tulenevalt teatud litsentsilistest põhjustest, tegi Blazing Griffin hoopis uuendatud HD versiooni originaalmängust – The Ship: Remasted -, mis anti välja 2016. aastal.

Kaasaegne mõrvalaev

Nüüd, 2018. aastal, pärast vaevalist teekonda The Shipi rajal, on Blazing Griffin valmis saanud mõrvakruiisi seeria teise vaimse järeltulija Murderous Pursuits.

Taaskord on laeva eesotsas keegi tundmatu maski kandev härra X, seekord inglise aktsendiga ja kergelt üleoleva tooniga, kes annab viktoriaanliku ajalaeva reisijatele ülesande mõrvata kaasreisijaid ning kes kommenteerib järjepidevalt sinu tegevusi mängus. Otse loomulikult selleks, et need reisijad tõestaks end härra X-le ja võidaks tema poolehoidu.

Mängureeglid on lihtsad: ühes mängus on korraga kaheksa mängijat (lisaks mitmetele NPC-dele) ning mängijal on aega igas levelis 10 minutit, et saavutada suurim skoor raundi võitmiseks.

Punktide kogumiseks tuleb eelkõige mõrvata oma sihtmärke, kelle asukohta saab mängija tuvastada ekraani ülaosas oleva radari abil.

Täiendavaid punkte annab mõrvaskoorile see, kas mängija on suutnud sooritada mitu mõrva järjest edukalt, teatud oskuste kasutamine, mõrvarelva väärtus – väärtus muutub pärast relva kasutamist kõige madalamaks ning mängija võiks seejärel otsida punktiredelit mööda kõrgeimale kohale tõusnud relva -, või kui tuvastatavad (exposed) on mängija ning mõrvatav mõrvamise hetkel ning kas mõrv toimub avalikus kohas või vinjetis (peidukohad, kus saab oma tuvastatavust vähendada).

Samuti saab mängija punkte selle eest kui ta tuvastab ja peatab teda jahtiva reisija enne, kui ta ise mõrvatakse. Mängusiseselt tähendab see oma jahtijale kõrvakiilu andmist, mille järel saab viimane endale uue sihtmärgi.

ekraanitõmmis

Oskuseid on Murderous Pursuitsis viis ning igasse raundi saab mängija kasutusse võtta täpselt kaks tükki. Oskuste sekka kuuluvad:

* Maskeering, mis muudab ajutiselt mängija välimust ning viib tuvastatavuse täiesti alla;

* Välkpomm, mis pimestab ja uimastab mängija lähedal olevad tegelased, andes talle võimaluse põgeneda;

* Alandamine, mis annab mängijale võimaluse eputada oma mõrva üle mõrvatu laiba kohal, andes talle lisapunkte;

* Paljastamine, mille abil saab mängija kontrollida oma lähiümbruses olevate tegelaste rolle, et teada saada, kas mõni neist on tema saak või tema nende saak;

* Vastulöök, mille abil saab mängija automaatselt anda vastulööki oma saagile/jahtijale, kui ta kahtlustab, et teda rünnatakse lähisekundite jooksul.

Et mänguplats oleks võrdne, on kõikidel oskustel ka taastumisaeg pärast kasutamist, nii et nende kasutamise osas tuleb olla (ajaliselt) nutikas.

Lisaks sellele on mängijal võimalik mängida kaheksat erinevat tegelast: Admiral, Salamõrvar, Jõhkard, Kelm, Konkubiin, Hertsoginna, Prints ja Jälitaja.

See valik on mängija jaoks pigem kosmeetiline ja eelistusepõhine ning nagu oskuseidki, saab oma tegelast iga raundi järel muuta. Järjepidevalt ühe tegelasega mängimine ja punktide kogumine aga avab mängija jaoks selle tegelase alternatiivvärvides kostüüme.

Murderous Pursuits pakub mitut erinevat viisi mängimiseks: Quick Play, mis paigutab mängija suvalisse serverisse koos teiste mängijatega; Practice vs AI, mis on siin n-ö üksi mängimise versioon, kus mängija vastasteks on arvuti poolt hallatavad tegelased; ning Private Game, mis võimaldab mängida koos oma sõpradega ühises serveris.

ekraanitõmmis

Sobilik nii lühemateks kui ka pikemateks sessioonideks

Kuidas mäng siis ise on? Ausalt öeldes leidsin, et see sobib kõige paremini nendeks hetkedeks, kui on soovi mängida midagi kiiret.

Kuna üks raund võtab aega vaid 10 minutit, siis võid sa vaadata, et sul on näiteks pool tundi aega surnuks lüüa ning kolm raundi mõrvamist võiks ju selleks suurepäraselt sobida. Muidugi võib mõni suurem huviline ka tundide kaupa järjest võõraid nottida, nii et mängurõõmu jagub kindlasti.

Teiste inimeste vastu mängides hakkab kindlasti rolli mängima see, kuidas sa läbi maailma liigud. Võimaliku tuvastamise vältimiseks tuleb proovida ringi liikuda NPC-de moodi nii sarnaselt, kui võimalik.

Kiirkõnd ja jooksmine on seega tegevused, mida peaks pigem strateegilistel hetkedel kasutama. Samuti tuleks vältida uue relva üleskorjamist, kui sa näiteks tead, et su sihtmärk on su läheduses – see reedab sinu tegelase rolli üsna kiiresti.

Ülalolevast tulenevalt on Murderous Pursuits pigem rahulikumas tempos mäng, kus suurim rõhk on just sellel, kui märkamatult mängija suudab ringi käia ja teisi tappa. Suure hurraaga ringi jooksmine ei vii sind tõenäoliselt mõrvaahela tippu, vaid teeb sinust hoopis suure punase ja mahlase sihtmärgi.

Kuna eesmärk on saavutada parim tulemus ning raund võita, siis vajutab see kindlasti nende inimeste (sõltuvus)nuppe, kes on vähegi võistlushimulised – nagu mina. Seega elasin üsna intensiivselt kaasa sellele, kuidas mul iga raund läks. Võin ka kohe mainida, et üsna magus on lõpuks ka üks raund ära võita.

Murderous Pursuits on saadaval ainult PC-le, hinnaga 19,99 € tavaversiooni eest ning 29,99 € Deluxe-versiooni eest, mis annab tõelistele fännidele juurde taustapilte arvutile, mängu kunstiraamatu (artbook), ühe lisaoskuse ning härra X-i skin'id.

ekraanitõmmis