Peamiselt telefonides, aga ka üldse interneti teel andmeid vahetavates seadmetes elutsevad digiabilised on ruttu võimekateks ja mitmekülgseteks arenenud.

Nad vastavad küsimustele, teostavad mitmesuguseid toiminguid nagu telefonikõned, ja juhivad vähemalt piiratud ulatuses ka seadmeid, mille osa nad ise pole.

Kes robotite mässu kardab, suhtub digiabilistesse ja üldse tehisintellekti skeptiliselt - ja järgnev lugu annab veel üks põhjuse pelglik olla.

Nagu ülalolevast videost näed, õpetas üks kunstnik Google Assistanti ehk Google'i digiabilise püstolit kasutama.

Seda esialgu vaid õuna pihta ja eksperimendi korras – eesmärgiga tekitada arutlusi teemal, et milliseid piire tehisintellekti arengule üldse seada – aga siiski.

Alexander Reben kommenteerib ise, et kuigi ta kasutas Google'i tarkvara, võinuks see olla ka suvaline teine digiabiline, näiteks Amazoni oma.

Ülalolevas videos annab Assistantile käsu relva kasutada veel inimene (Reben ise). Ta juhib aga tähelepanu tõsiasjale, et masinõpe võimaldab tehisintellektil areneda, mistõttu see võib piisavalt targaks saada, et otsustada ise mingil põhjusel elusid ohtu seada.

On kerge vastuseks öelda, et tehisintellekt ei tohiks ohtlikke süsteeme kontrollida, aga tehisintellekt on kasutusel juba sõidukites, sõjaväes ja paljudes muudes valdkondades, mis võivad elusid ohustada. Pole võimalik ennustada, millal saabub olukord, kus tehisintellekt hakkab tõesti alati päris ise otsuseid tegema.

Kuidas kunstnik täpselt digiabilise relva kasutama meelitas? Ta kasutas käepäraseid vahendeid ja lisab, et süsteemi loomine oli väga lihtne:

* Mees võttis relee, mille tavaülesanne on lampi sisse lülitada,

* ühendas selle Google Home'i nutikõlariga, mille elutseb ka digiabiline Google Assistant,

* seadis müntide abil käivitatava pesumasina peenrahatagastuse-seadeldise (solenoidi) nööri tõmbama, sidudes nööri püstolipäästiku külge

* andis digiabilisele häälkäsu relv aktiveerida

Nagu videost näha, ei kasutanud Reben pärispüstolit, aga tema ehitatud süsteemil on muidugi ükspuha, millise püstoli päästiku külge nöör on seotud.