Apple'i tunamulluse telefoni-opsüsteemi-värskenduse iOS 12 üks meeldejääv trikk oli rakenduses Shortcuts otseteeikoonide loomine. Kes tüdineb sellest, millised nood algupäraselt on, võib suvalise pildi põhjal uusi ikoone toota. Kasvõi vahelduseks või kasutajakeskkonna omanäolisemaks timmimise eesmärgil.

(Shortcutsi põhiülesanne on küll ühe ekraanivajutuse või digiabilisele antud fraasi teel korraga mitmeid seotud tegevusi käivitada, ehk siis Apple'i vastus menukale teenusele IFTTT. Aga äpp sobib hästi ka ikooniloomeks.)

Uute ikoonide sepitsemine polnud seni üleliia levinud, aga opsüsteemivärskendusega iOS 14 seis muutus ja paljud on korraga huvitatud seda proovima.

Seetõttu selgus vaikiäppide-jamale lisaks veel üks ebamugavus, millega iOS 14 oma kasutajat kostitab: omaloodud ikoonid käivitavad rakendusi sekundi-paari võrra aeglasemalt kui algupärased. Ja kuna kallilt telefonilt ootaks ikka head töökiirust, siis on selline viivitus paljude jaoks häiriv.

Sama viga on täheldatud ka uusima opsüsteemi iPadOS 14 kasutusele võtnud iPad-tahvelarvutites.

Võib arvata, et Apple ei arvestanud Shortcutsi väljastdes võimalusega, et inimesed hakkavad sellega uusi otseteeikoone looma. Kuna see siiski eksisteerib, võiks Õunamaja aga probleemi lahendamiseks ruttu mingi lahenduse välja mõelda.

Hetkel saab töö aeglustumist vältida, kui käivitad soovitud rakenduse näiteks App Library või Spotlighti teel. Aga see tundub muidugi üsna tobe, kui ikoon endiselt kenasti ekraanil pesitseb.

Otseteeikoone saab kasutada ka Androidi seadmetel, aga nende puhul pole sarnast probleemi leitud.

Lõpetuseks võid imetleda ka iOS-i ikoonide ja vidinate isikupärastamist video kujul: