Sellise provokatiivse lausega tutvustab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi IT asekantsler Taavi Kotka huvilistele e-residendi digi-ID võimalusi, kirjutab Kiip.ee.

Juba nädalaid on Kotka võtnud sõna mitmetel konverentsidel, kus on ideed põhjalikumalt tutvustanud. Sama tegi ta eile Stenbocki majas, kus tutvustas ideed koos siseminister Hanno Pevkuriga.

E-residendi digi-ID mõte on muuta asjaajamine Eestis tegutsevatele ning Eestiga seotud välismaalastele ja välisettevõtetele sama lihtsaks nagu see on kodanikel ja füüsilistel residentidel.

Suurimaks takistuseks Eesti X-tee kasutuselevõtuks mujal maailmas peitub lihtlabases isikukoodis. Enamikus riikides ei eksisteeri säärast identifitseerimise võimalust nagu pakub meie isikukood, mille abil toimub isiku tuvastamine X-tee teenustes.

Kiip.ee’le teadaolevalt kiitis valitsus e-residentsuse heaks. Peagi hakkab riik väljastama ilma pildita ID-kaarte, mille abil saab kasutada praktiliselt kõiki X-tee teenuseid.

Hiljuti võeti X-tee lahendus kasutusele Soomes. Alles mõned nädalad tagasi avaldas Uus-Meremaa soovi selle testimiseks. Huvi on näidanud üles ka Jaapan, Ühendkuningriik ning Omaan.