Esimene arvuti - vähem kui aasta vana, kiire ja võimas Asuse süler sai reserveerimise kaudu Windows 10 alla laaditud ja installis kõik vähem kui poole tunniga ära. Pealtnäha kõik toimib, kirjutab AM.ee.

Teine arvuti - 6 aastat vana Delli ärisüler installis Windows 7 pealt küll peaaegu tunni, kuid sai ka enam-vähem tööle.

Sellele arvutile tõmbasime Microsofti 32-bitise installeri, kuigi Windows 10 reserveerimise nupust oli allalaadimine reserveeritud, aga see polnud veel alanud. Sai rutem. Kadunud olid pärast paljud rakendused sh MS Office, need tuli uuesti paigaldada.

Kolmas arvuti – kaks aastat vana Asuse ultrabook vaevles kõige rohkem uuele operatsioonisüsteemile üleminekuga. Aga nüüd paistab juba kõik toimivat.

Üleminekuvaevad

Install kestis 30 minutit ja ilma ühegi lisaksüsimuseta tuli Windows 10 ette. Pealtnäha alguses kõik ka töötas. Siiski – paar asja...

1) peale mitut Windows update'i jäi õhku veateade "Hewlett-Packard – Imaging – Null Print – HP ENVY series – Error 0x80070103". Tuli HP lehelt draiver uuesti tõmmata.

2) Asuse puuteplaadi kahe sõrmega skrollimine ka ei tööta. Tuleb Asuse lehele otsima minna - seal on ilusti draiveri update Windows 10 jaoks olemas.

Enne installi nõutakse vana draiveri eemaldamist. Kust see käib, on uues Windowsis natuke teistmoodi, aga leiab varsti peale lühikest otsimist üles. Ja siis juba kahe sõrmega skrollimine ehk Asus Smart Gesture toimibki.

3) Suurem ja tõsisem probleem on aga Outlooki kirjade mitte-väljasaatmine. SMTP ei tööta. Foorumites otsides selgub, et ka teistel on sama probleem olnud. Aitab administraatori õigustes Command Prompti käsurealt järgmise käsu sisestamine: sfc /scannow. Ja see parandab võimalikud vead. Meilid hakkavad Outboxist välja minema.

Kokkuvõttes

Rohkem praegu muid probleeme ei paista olevat. Peale selle, et teisel päeval tulnud järjekordne Windows Update ei jaksa end enam alla laadida - äkki sellepärast, et hetkel on Windows 10 uuenduse tippaeg ja serveritest ei saa asju piisavalt kiirelt kätte...

Uus operatsioonisüsteem on paari aasta vanustes masinates kiire ja ilus ka, ehkki tavakasutaja peab asjadega mõne aja veel harjuma. Samas on uuendused kõik üsna intuitiivsed ja kergesti selgeks õpitavad.

Draiveri- ja installiprobleeme siiski on, aga ilma suuremate pingutusteta saab need kõrvaldada, näitasid esimesed testid Windows 10-ga.