Speedtest.net avaldas omakorda 2017. a ja 2016. a novembri võrdluses, et Eesti keskmised olid sel perioodil 32,73 Mbit/s mobiilsele ja 39,28 Mbit/s kaablipõhisele internetile.

See andis Eestile Speedtest.net'i riikide pingereas mobiilse interneti kiiruselt hetkel 27. ja püsiühenduste kiiruselt 38. koha.

Arvudel pole viga, aga tõsiasi on see, et meie nutiseadmed suudaks palju kiiremat mobiili-internetti jooksutada kui operaatorite võrgud tavaliselt pakuvad.

Sestap otsustas Tele2 rekordi teha ja viib veebruaris lõpule kõikides saatejaamades tarkvarauuendused, mille tulemusena tõusevad üle Eesti tipp-allalaadimiskiirused kuni 485 megabitini sekundis (Mbit/s). See on 30% vägevam kui senine tipp.

"Tehniliselt liidetakse suurema kiiruse saavutamiseks eri sageduskihid. Tulemusena on mobiilne internet võrreldav püsiühendusega ja paljudes kohtades isegi kiirem. Lisaks tõuseb tarkvarauuenduse toel tipp-üleslaadimiskiirus 65 megabitini sekundis,” ütleb Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri.

Tööde ajaks lülitatakse tugijaamad ükshaaval välja ja teiste mastide koormus kasvab ajutiselt. „Kiirus võib tarkvarauuenduse tegemise ajal mõneks minutiks väheneda, kuid suuremaid ja tajutavaid tõrkeid ei tohiks esineda,” täpsustab Sarri.

Suurte kiiruste kasutamise eeldus on see, et tootja on selle võimekuse oma seadmes avanud. Täna turul olevatest telefonidest lubavad seda mh Sony ja Apple´i uusimad mudelid.

TJA andmetel oli Tele2 võrgus keskmine allalaadimiskiirus 2017. aasta alguse mõõtmistulemuste andmetel 52,5 megabitti sekundis ja 4G võrgu katvus 96%.