Sotsiaalmeedias toimuv on väga sogane vesi - erinevad platvormid, külastatud leheküljed, rakendused ja muud veebiprotsessides osalejad vahetavad omavahel infot, kuid see, kuidas seda täpselt tehakse, jääb kasutajate jaoks enamasti arusaamatuks. Viimasel ajal on aga nii mõnigi platvorm avaldanud soovi neid protsesse läbipaistvamaks muuta.

Ka Facebook on seda teed läinud. Eelmise aasta augustikuus lubati, et varsti tuuakse kasutajateni tööriist, mis võimaldab jälgida, millised välised veebilehed või platvormid on Facebookilt kasutaja kohta infot küsinud. Uus tööriist sai nime Off-Facebook Activity, mis tähendabki, et see on seotud Facebooki-välise infovahetusega.

Facebooki jaoks on see andmevahetus küll hädavajalik, kuna see võimaldab kasutajatele täpsemalt reklaame sihtida ning neid reklaamiostjate ja ka sisu parema näitamise jaoks kategoriseerida. Samal ajal on sotsiaalmeediarakendus suuremal või vähemal määral viimasel ajal tegutsemas selle kallal, et enda tegevust läbipaistvamaks muuta ning kasutajate privaatsusmuresid vähendada. Ka see tööriist on järgmine samm just selles vallas.

Tööriistale saab pilgu peale visata SIIT ning seejärel valida parempoolsest menüüst valik "Manage Your Off-Facebook Activity". Seejärel kuvatakse kasutajale nimekirja kõigist nendest lehtedest, rakendustest ja ettevõtetest, kes viimati tema kohta Facebookilt infot saanud on või kes sotsiaalmeediarakendusse seda jaganud. Vajutades selle all olevat "Clear History" nuppu, on võimalik kustutada kõik enda koht käiv info, mida siiani Facebook ja teised osapooled omavahel vahetanud on.

Nimekirja vaates on samuti võimalik endale ebasümpaatseid infokogujaid ja pakkujaid välja pookida, samuti täpselt välja uurida näiteks see, mida täpselt sinu kohta teada saadud on. Kui tahta veelgi põhjalikumat ülevaadet oma kontol toimuvast, on võimalik alla laadida oma Facebooki aktiivsusraport, millest saad täpselt näha, millist infot Facebook sinu kohta talletanud on ning kellega seda millisel määral jaganud.