See on Apple'i mobiilse opsüsteemi uus suur väljalase ja ilmub usutavasti sügisel samaaegselt järgmise iPhone-telefoniga.

iOS 11 tutvustamise ajal jõudis üht-teist põnevat muidugi juba avalikkuse ette, kuid tarkvaraloojad said selle töösolevat varianti ka samal päeval ehk alates 5. juunist näppima asuda. Beetatestijadki lubatakse veel käesoleva kuu jooksul ligi.

Esimeste tutvujate vahendusel on veebi jõudnud veel mitmeid huvitavaid teateid iOS 11 uute võimaluste kohta, mida Forte lahkesti siin kajastab.

Alltoodud uuendused-muudatused puudatavad muidugi iOS 11 beetavarianti, mis võib erineda tulevasest avalikust variandist 11.0. Aga põnev lugeda ikka loodetavasti.

Mida kuulsime juba 5. juuni esitlusel?

* Apple'i seadmete vaheline sõnumdamiskanal iMessages on süngitud nüüd kõigi su seadmete vahel. Kustutad sõnumi telefonis, kustub see tahvlis ka, jne.

* Digiabiline Siri oskab nüüd teistesse äppidesse märkmeid teha.

* Siri hakkab sinu tegevusi aina rohkem jälgima ja süngib oma avastused kõigisse su seadmete vahel.

* Apple'i nutiseadme kaamera hakkab iOS 11 valitsuskepi all vähem andmeruumi söövaid pilte-videosid tegema.

* kontrollkeskus on kõik nüüd ühel leheküljel, 3D Touchiga saab mõne nupu puhul ligi lisavalikutele.

* Teavituskeskus ja lukuekraaniinfo asuvad ka nüüd ühes kohas.

* lähiväljaside kasutamine ei piirdu enam Apple Pay mobiilimaksetega, vähemalt loodetavasti.

* iOS 11 tarkvara on 64-bitise ülesehitusega, nii et mitmed veel iOS 10 kõlbulikud vanemad Apple’i nutiseadmed uuendust ei saagi.

Kõige vanem iOS 11 kõlbulik õunafon on iPhone 5S. Ka esimesed neli iPadi jäävad iOS 11-st ilma.

Mida põnevat pärast 5. juunit teada saime?

FLAC-i tugi

Keegi iOS 11 beetat proovinu teatas veebis, et äpp Files mängib iCloudist FLAC-helifaile. Seni pole selle heliformaadi tuge olnud. Teised Apple’i teenused ja äpid sama võimalust hetkel siiski ei paku, ainult Files.

Vähem integreerumist!

iOS 11 peamenüüs sobrades selgub, et Twitteri, Facebooki, Vimeo ja Flickri tugi pole enam mobiili-opsüsteemi otse lisatud. See tähendab, et nende vahendusel mujale teenustesse enam mugavalt sisse logida ei saa.

Ärivestlused

iOS 11 sisaldab salapärast uut võimalust Business Chat, mis laseb ettevõttel ja kliendil vahetult kiirsuhelda, probleeme lahendada ja iPhone’i-iPadi-Watchi teel ülekandeid teostada. Klient saab ettevõtte leida ja vestlust algatada Safari, Mapsi, Spotlighti ja Siri abil.

Ilmselt Eestis see võimalus väga kasulikuks ei osutu, küll aga USA-s ja mujal suuremates riikides.

Äpid prügikasti, info alles hoida

Tahad ruumipuudusel äppe kustutada, aga ei raatsi, sest nendega seotud andmed ja failid läheksid kaduma? iOS 11 lubab äpi kustutada ja kasutaja poolt loodud info alles jätta.

Otsi iOS 11-s menüüd iPhone Storage ja selle alt Offload unused apps. Kui selle käivitad (enable), siis toimub see automaatselt, kui nutiseadme andmeruum hakkab ohtlikult täis saama. Muidugi ei pea seda kogu täiega tegema, vaid võid iga äpi puhul eraldi valida.

Paljud äpid hoiavad kasutajaandmeid nagunii pilves, näiteks Google Drive, Facebook ja Twitter, aga paljud ei hoia ka, eriti mängud. Ja viimased on teatavasti pika edumaaga levinuim äpisort, mida inimesed alla laadivad.

Vähem asukohainfo jagamist

iOS 11 kasutaja saab asukohainfo edastamiseks äpis valida alati „ainult kasutamise ajal“. Seni on tavaks, et kui äpp palub asukohainfo jagamise sisse lülitada, siis nii jääb ka äpist väljudes, mis nõuab meeldejätmist, et see uuesti käsitsi välja lülitada.

Sikuta faile ka iPhone'is

iOS 11 lisab drag & drop'i iPadi, aga ka iPhone'i. See tähendab siis võimalust ekraanil millelegi kursor (näpp) peale panna ja see teise kohta vedada.

iPhone'is toimib sikutamine ja kukutamine esialgu ühe rakenduse piires, mitte äppide vahel. Ka ei saa sikutatavat objekti kausta kohale liigutada ja loota, et kaust ise avaneb nagu Mac-arvutis. Aga tore ikkagi.

Jaga paroole nagu meister

Kui üks Apple'i nutiseade on wifi võrguga ühenduse loonud ja teine selle lähedale tuua, siis saab sellele ühe toksamisega sisselogimisandmed saata. Vastav teavitus ilmub ekraanile ja sina pead loa andmiseks ainult vastaval valikul toksama.

Paraku töötab see mugavustrikk ainult kahe iOS 11 jooksutava seadme puhul, osadel andmetel ka Mac-arvutite puhul.