Ajalehed The Guardian ja New York Times ning ajakirjanduslik mittetulundusühing ProPublica teatasid neljapäeval, et USA luureagentuur kasutab mitmesuguseid vahendeid, alates „tagauste“ paigaldamisest populaarsetele tehnoloogiatoodetele ja -teenustele kuni superarvutite, salajaste kohtumääruste ja rahvusvaheliste krüpteerimisstandarde kehtestavate protsesside manipuleerimiseni, vahendab Reuters.

Väljaanded kirjutavad, et NSA ja selle Briti partner valitsusside peakorter (GCHQ) teatasid sammude astumisest Secure Sockets Layeri (SSL) tehnoloogia vastu, mis kaitseb miljoneid veebilehti algusega „Https“ ning privaatseid eravõrke ning mis on tavapärane eemal asuvate kontoritöötajate puhul ja inimeste puhul, kes püüavad varjata oma asukohta.

Privaatsuse eestkõnelejatel on õnnestunud veende Google'it, Facebooki ja teisi populaarseid teenusepakkujaid SSL-i kõigi kasutajate puhul sisse lülitama, kuid värsked paljastused viitavad sellele, et NSA vastu võib see olla kasutu.

New York Times ja ProPublica viitasid luuredokumendile, milles öeldakse, et NSA kulutab üle 250 miljoni dollari aastas oma „signaalluure võimaldamise projektile“, mis „kaasab aktiivselt USA ja välisriikide IT-tööstust, et mõjutada varjatult ja/või muuta avalikult nende müüdavate toodete ehitust“, et muuta need „ekspluateeritavateks“.

Artiklitest ei selgu, kui tihti on tehnoloogiafirmad vabatahtlikult nõustunud lubama varjatud ligipääsu nende pakutavatele toodetele ja teenustele tagauste kaudu ning kui tihti on NSA sundinud neid seda tegema salajaste kohtumääruste abil.

New York Times ja ProPublica teatasid, et luureametnikud nõudsid neilt paljastuse avaldamata jätmist, väites, et nende sihtmärgid välismaal võivad kasutusele võtta uued krüpteerimise või kommunikatsiooni vormid, kui NSA taktika paljastatakse.

New York Timesi teatel eemaldati mõned spetsiifilised faktid. Artiklites ei öelda, millised laialt levinud krüpteerimissüsteemid on lahti murtud.

Kogu ettevõtmine koodnimega Bullrun järgnes USA loobumisele teenustele niinimetatud Clipper Chipi kaudu tagauste peale sundimise jõupingutustest 1990. aastatel.

Tagauksed tark- või riistvaras võimaldavad sellist ligipääsu, mis jääb kasutajale tavaliselt märkamatuks.

Et NSA-l on palju oskusteavet ning tema ülesanne on kaitsta USA varasid ja teostada elektroonilist luuret, on ta sagedasti osalenud avalikes protsessides turvatehnikate väljavalimiseks. See võib nüüd lõppeda.