2007. aastal sõltumatuks agentuuriks muudetud ja alles hiljuti täielikult tegutsema hakanud privaatsuse ja kodanikuvabaduste järelevalvekomisjon (PCLOB) koostas 238-leheküljelise raporti, mis avaldatakse neljapäeval, kuid mille sai varem oma käsutusse ajaleht New York Times.

President Barack Obama administratsioon on iseloomustanud andmekogumisprogrammi kasuliku ja seaduslikuna, kuid tunnistanud siiski probleeme privaatsuse ja potentsiaalsete kuritarvutuste osas. Avaldatavas raportis esineb komisjon tõenäoliselt kõige detailsema kriitikaga selle programmi taga oleva valitsuse kunagi salajane olnud õigusliku teooria aadressil: nimelt on väidetud, et seadusesätet, mida tuntakse nime all patrioodiseaduse osa 215 (Section 215 of the Patriot Act), mis lubab föderaalsel juurdlusbürool (FBI) omandada äriandmeid, mis kuulutatakse juurdluse seisukohast olulisteks, võib legitiimselt tõlgendada nii, et see lubab NSA-l koguda kõiki telefoniandmeid riigis.

„Programmil puudub vettpidav õiguslik alus osa 215 järgi, see toob kaasa põhiseaduslikke probleeme esimese ja neljanda paranduse osas, tekitab tõsist ohtu privaatsusele ja kodanikuvabadustele ning sellel on olnud vaid piiratud väärtus,“ öeldakse raportis. „Selle tulemusena soovitab komisjon valitsusel programm lõpetada.“

Kui viieliikmelise komisjoni enamus oli selle kokkuvõttega nõus, siis kaks liiget jäid eriarvamusele programmi ebaseaduslikkuse osas. Kümnes muus soovituses oldi aga üksmeelsed, sealhulgas selles, et telefonikõnede toorandmed tuleks kustutada pärast kolme aastat viie asemel, ning otsingutulemustele ligipääsu tuleks piirata.

Raportis tunnistatakse esimest korda ametlikult, et välisluure jälitustegevuse kohus ei andnud mingit kohtulikku hinnangut programmi õiguslikele põhjendustele kuni eelmise aasta augustini, kuigi oli andnud telefonifirmadele korraldusi andmete üleandmiseks ning NSA-le juhiseid nendega ümberkäimiseks alates 2006. aasta maist.

Programm sai alguse 2001. aasta lõpus president George W. Bushi endale võetud sõjaaegsete volituste alusel. 2006. aastal veenis Bushi administratsioon jälitustegevuse kohut programmi autoriseerima patrioodiseaduse alusel sama teooria järgi, mille Obama administratsioon hiljem samuti omaks võttis.

PCLOB raportis väidetakse aga, et selline õiguslik teooria õõnestab seaduse mõtet ning programm rikub ka elektrooniliste kommunikatsioonide privaatsuse seadust.