Enne kui arvutit uuendama hakkad, peaksid protsessi sujuvamaks kulgemiseks tegema mõningad ettevalmistused, kirjutab Digitark.ee.

Käesolevas postituses vaatame üle sammud, mis tarkvarauuenduse kergemaks teevad ning tagavad, et kõik sinu isiklikud asjad alles jäävad.

Kas mu arvuti on piisavalt võimas?

Windows 10 peaks sobima kõikidele kasutajatele, kes hetkel kasutavad vähemalt Windows 7-t.

Kui sinu arvuti jooksutab alles Windows XP või Windows Vista süsteemi, siis on kindlasti mõistlik arvuti vahetamisele mõtlema hakata, kuna näiteks Windows XP jaoks Microsoft enam tuge ei paku.

See tähendab seda, et kõikvõimalikele viirustele on sinu arvuti palju haavatavam. Soodsate pakkumistega saad tutvuda näiteks Elioni e-poes.

Süsteeminõuded

* Protsessor: 1 GHz või kiirem, mis toetab funktsioone PAE, NX ja SSE2
* RAM: 1 GB (32-bitine Windows 10 ) või 2 GB (64-bitine)
* Kõvakettaruum: 16 GB (32-bitine) või 20 GB (64-bitine)
* Graafikakaart: Microsoft DirectX 9 graafikaseade WDDM-draiveriga

Oma arvuti sobivust saad kontrollida ka töölaualt, kui klikid stardiriba paremas servas olevale Windowsi logole ning vajutad valikule “Kontrolli minu arvutit”.

Kustuta arvutist kõik mittevajalik

Uuenduse laadimiseks vajab su arvuti minimaalselt 16 GB vaba ruumi. Selleks, et kontrollida, kas su arvutis on piisavalt vaba mälu, ava Minu arvuti, seejärel klõpsa parema klahviga C:/ kettal ning vali “Omadused” (Properties).

Kui vaba mälu on vähe, saad kettapuhastuse abil seda pisut juurde tekitada, kuid tõenäoliselt sellest ei piisa ning pead mittevajalikud programmid käsitsi ära kustutama.

Windows 8 kasutajad saavad seda teha stardimenüüs (paneelidega menüü) ebavajaliku programmi peal paremat hiireklahvi klikates ning deinstalli valikut vajutades.

Windows 7 kasutajad peavad programmide kustutamiseks kõigepealt vajutama stardimenüüle, seejärel juhtpaneelile (Control Panel) ning sealt valikule programmide deinstallimine (Uninstall a program).

Varunda andmed

Iga suurema uuendusega kaasneb oht, et sinu isiklikud andmed võivad minna kaotsi. Selle vältimiseks on mõistlik fotod, videod, dokumendid jms kopeerida pilve või välisele kõvakettale.

Olenevalt sinu andmete mahukusest saad valida erinevate pilveteenuse pakkujate vahel nagu Dropbox, Google Drive või kodumaine Suhtlus.

Windows 8 kasutajad saavad kasutada ka Microsofti failiajalugu (File History), mis sinu isiklikud asjad automaatselt talletab ning vajadusel taastab.

Loo süsteemipilt

Süsteemipilt on tööriist, mis on sisse ehitatud nii Windows 7 kui Windows 8.1 operatsioonisüsteemidesse ning see võimaldab kasutajal teha täiskoopia kogu arvutis olevast informatsioonist.

Süsteemipildi loomiseks klõpsake nuppu Start, seejärel valige Juhtpaneel (Control Panel), Süsteem ja hooldus (Systems and Security) ning viimaks käsku Varundus ja taaste (Backup your computer).

Vasakul paanil klõpsake Loo uus täisvarukoopia (Start backup). Kui loodud süsteemipilti peaks kunagi vaja minema, siis selle leiad stardimenüü otsingu kaudu, kui trükid sinna “taaste” (Recovery).

Uuenda draiverid

Tarkvara uuendamisel on alati heaks praktikaks kõikide draiverite uuendamine. See tagab, et süsteem toimib hiljem stabiilsemalt.

Paljude riistvaratootjate kodulehekülgedel on Windows 10 draiverid juba olemas ning selleks, et neid uuendada, külasta oma arvutitootja kodulehte.

Draiverid on soovitatav kopeerida mälupulgale või välisele kõvakettale, et uuendamise protsessi käigus neid vajadusel kasutada saaksid.