Veebipoodidest on kingitusi hankida väga mugav, kuid nii võite lihtsasti langeda petturite ohvriks, isegi kui ei liigu kahtlastel veebilehtedel.

Kaspersky spetsialistid loetlevad siinkohal mooduseid, kuidas end veebis kaitsta.

Kontrolli, mida ja kelle käest ostad

Internetipoe koduleht võib osutuda võltsituks: seda võivad kasutada kurjategijad, et saada infot su pangakaartide kohta.

Sooritades ostu, kontrollige tarnija kontaktinfot ja füüsilist aadressi, juhuks, kui peaks tekkima probleem raha ülekandmise või su kontoga.

Teateid hüpikakendes tuleks ignoreerida, eriti kui nende kaudu päritakse su pangakaardi andmeid. Ainult petturite lehed küsivad infot otsesuhtluse või e-posti vahendusel.

Kasuta turvalisi salasõnu

Lihtne salasõna on häkkerile kerge saak, selle lahtimuukimine ei maksa talle midagi.

Kujunda endas harjumust kasutada eri veebikohtades erinevaid salasõnu. Vajaduse korral kirjuta salasõnad üles ja hoia neid kindlas kohas.

Mõned nõuanded salasõna loomiseks:

* ära kasuta oma sünnikuupäeva, kodulooma nime vms, sellist infot saab lihtsalt välja selgitada või ära arvata

* ära vali sõnu, mida saab leida igast sõnaraamatust; selliseid on lihtne tarkvara abil lahti muukida

* loo keeruline salasõna mnemoonilise lause või fraasi põhjal. Selline sõnajada jääb paremini meelde kui salasõna ja tänu sellele ei pea seda üles kirjutama. Salasõna moodustamiseks vali tuntud lause ja kasuta iga sõna esimest tähte. Näiteks lausest "Päkapikk, päkapikk, küll sa oled imelik!" saab moodustada salasõna "ppksoi"

* kasuta salasõnas nii suur- kui ka väikeseid tähti

* kombineeri tähti, numbreid ja märke

Veendu, et tehing on krüpteeritud ja su isikuandmed kaitstud

Paljud kodulehed kasutavad info krüpteerimiseks infoturbeprotokolli SSL. Kontrolli, et veebiaadressi rea alguses oleks märgijada https:// ning et seal oleks ka kinnise tabaluku ikoon (see võib asuda veebiaadressi real paremal või vasakul, või ka brauseriakna alumises osas).

Enne kui sisestad internetipoe lehele isiklikku või finantsinfot, tutvu lehe konfidentsiaalsuspoliitikaga ja uuri, kuidas su infot säilitatakse ja kasutatakse.

Kasuta veebiostudeks eraldi pangakaarti

Veebioste tasub teha eraldi pangakaardiga, mille krediidilimiit on väike. See teeb sind vähem haavatavaks ja aitab muidugi raha säilitada.

Uuenda regulaarselt arvutitarkvara

Kindlasti paigalda viirusetõrje, mille signatuuride andmebaas on uuendatav. See aitab kaitsta arvutit viiruste ja troojalaste eest, mis varastavad olulist finantsinfot.

Paigalda kohe kõik ilmuvad uuendused tarkvarale, brauseritele ning tihti kasutatavatele lisarakendustele. See puudutab kõiki rakendusi, alustades Flash Playerist ja PDF Readerist ning lõpetades Java ja iTunesiga.

Paljud operatsioonisüsteemid ja rakendused pakuvad automaatset uuendamist. Kui niisugune võimalus on olemas, tuleks see aktiveerida.

Jälgi pangakonto jääki, et vastuolusid aegsasti märgata

Pea ostude üle arvestust, säilita tellimuste kinnitused ja võrdle neid oma pangakonto väljavõtetega.

Vastuolude ilmnemisel kontrolli kõik põhjalikult veel kord üle ja teavita probleemist viivitamatult oma panka.