Sotsiaalmeedia-taeva viimase aja kirkaid tähti on olnud TikTok, milles saab luua ja levitada kuni minutilisi videoklippe. Hiina päritolu äpil on hetkel usutavasti 800 miljonit aktiivset kasutajat.

Paraku on just päritolu see, mis võib TikToki eduloo lõpetada. Hiina ja selle valitsuse diginuhkimise võimalust/võimekust umbusaldab mitte vaid arenenud lääs, vaid ka näiteks naaber India. Mis tähendab, et mitmed Hiina tehnoloogiafirmad (eesotsas ilmselt enim kannatanud Huaweiga) peavad kurja vaeva nägema, et väljaspool kodumaad taas läbi lüüa.

Halb maine on tabanud teiste hulgas TikToki. India elektroonika- ja IT-ministeerium keelustas äsja tervelt 59 Hiina päritolu äppi, mis paistsid silma "riiklikku turvalisust ähvardavate" tegevustega, mis laiemalt võttes "ohustavad India suveräänsust ja terviklikkust".

Ehk lühidalt ei meeldi ärakeelajatele see, kuidas ja milliseid andmeid nood rakendused oma kasutajate kohta koguvad ja kuhugi edasi saadavad.

Enamik 59-st bännitud äpist ei ütle eestimaalasele palju, tuntumaid nimesid ongi TikTok. 200 miljonit ehk suur osa selle välismaistest (Hiina-välistest) kasutajatest asubki aga paraku Indias, nii et see võib äpi senisele kirkale tähelennule üsna kiire lõpu teha.

Ei saa väita, et TikTok poleks umbusaldust üldse ära teeninud. Alles eile kirjutas Forte, kuidas muidu popp rakendus (koos vähemalt 50 teisega) õhinal Apple'i nutiseadmete kasutajate järel nuhib.

Indias värskelt bännitud äppide nimekirjast hakkavad aga silma ka Xiaomi loodud Mi Community ja Video Call. Arvestades, et Xiaomi on hetkel India suurim telefonimüüja ja kaks selle äppi on nüüdsest keelatud, võib oodata ka suuremat karvakiskumist India ja telefonihiiu vahel. (80% India mobiiliturust kuulubki Hiina tootjatele.)

Kokkuvõttes mõjutab 59 äpi keelustamine umbes iga kolmandat India äpihuvilist. Neil kahtlasel 59-l oli Indias kokku umbes 500 miljonit kasutajat.

Hetkel pole ministeerium küll avalikkusele selgitanud, et mida keeld täpselt tähendab ja kuidas äppidega seotud osapooled (kuni mobiili-operaatoriteni välja) koostööd tegema peavad.

Äpikeelustamine on üllatav, aga ei tule tühja koha peale. Hiina ja India suhted on olnud pingelised juba ammu enne seda. Näiteks on kahe suurriigi piiritülides hiljuti hukkunud üle 20 India sõduri. Indialased ongi endale hiljuti Hiina näol suure ühise vaenlase leidnud, näiteks sealses sotsiaalmeedias levivad jõudsalt "Boikoteerige Hiinat!"-stiilis meeleavaldused.