See lahendus on temperatuurisensor, mis edastas andmeid Tele2 4G võrgu 2100 MHz sageduse kitsa ribalaiuse kaudu.

Kohapeal demonstreeriti, kuidas targa sensoriga varustatud auto suudaks ise kuumal suvepäeval salongis tõusvat temperatuuri jälgida ja ohtlikult kõrgetest kraadidest märku anda, et vältida õnnetusi sealolevate laste, koduloomade või toiduga.

Sama lahendust võib kasutada teoreetiliselt tuhandetes eri kohtades, mis targa kiibi või sensori abil internetti ühendatakse: sensor autos, parkimiskoha või linna tänavalgusti küljes, kiip pesumasinas, külmkapis või kodu küttelahenduses, kasvõi südamestimulaatori sees...

Lihtsalt üritusel demonstreerimiseks valisid Tele2 ja Nokia targa temperatuurisensori, mis hoiataks omanikku ohtlikuks kõrgeks tõusnud kraadidest sõidukis.

"Siiani on asjade interneti võidukäiku takistanud aku vastupidavuse ja kulukate seadmete probleem. Uue tehnoloogia aitavad edulooks muuta pisikesed paarieurosed kiibid, mis edastavad 4G sagedustel üliväikseid andmemahtusid," ütleb Nokia Lääne-Euroopa juht Wolfgang Hackenberg.

"Tänu neile peab aku vastu vähemalt kümme aastat ning varasemast kümme korda parem leviala ja siselevi võimaldavad seda kasutada nii eraldatud piirkondades kui ka sügaval siseruumides."

Targa temperatuurisensoriga varustatud auto. (Foto: Tele2)
25 minutiga 45,5 kraadi. (Foto: Tele2)

Eestis katsetatava tehnoloogia kasutusala on Tele2 tehnoloogiadirektor Ervins Kampansi sõnul väga lai.

Kitsaribaline asjade internet (ingl NB-IoT) laseks autode kõrval võrku lülitada ja targaks muuta uue põlvkonna vee- ja elektrilugerid, valveseadmed ja kodumasinad, mis töötasid seni 2G võrgus.

Samuti avaneb võimalusi hoonete valgustus- ja küttesüsteemide targaks automatiseerimiseks, kaugmeditsiinis, põllumajanduses, metsanduses ja mujal.

"See tehnoloogia muudab reaalsuseks ajastu, mil kõik on ühendatud. Tänu madalale energiakulule ja pikale aku vastupidavusele võimaldaks kiibid muuta targaks kogu elukeskkonna tänavavalgustusest ja parkimiskohtadest kuni liiklusmärkideni, mis suudaksid enda töörežiime ise vastavalt ümbritsevale keskkonnale kohandada," ütles Kampans.

Aastaks 2023 on sel viisil internetti ühendatud eeldatavasti kolm miljardit asja.

Mis juhtub kuumaga autos. (Foto: Tele2)

Tele2 ja Nokia esitlus tähistas olulist teetähist kitsaribalise asjade interneti plahvatuslikus levikus - mobiilside 2G, 3G, 4G ja 5G standardeid välja töötav 3GPP kinnitas uue tehnoloogia standardi alles eile.

Tele2 Eesti vajab lahenduse pakkumiseks vaid 4G tugijaamades virtuaalset tarkvarauuendust ning on valmis teenuse esimeste seas klientideni viima.

Kampans lisas, et Tele2 lõi koostöö osas juba käed kohaliku idufirmaga Cityntel, mis tegeleb targa tänavavalgustusega.

Tele2 grupi asjade interneti juht Rami Avidan lubab: "Tele2 tahab laia valikut asjade interneti tooteid ja teenuseid pakkuda, ja paljud neist täiendavad üksteist fantastilisel moel.

Aasta tagasi avasid Tele2 ja Nokia Eestis sagedusel 2100 MHz maailma kiireima 4G võrgu.