Selline asjade seis pole aga mõjuvõimsatele osapooltele vastuvõetav, muret on põhjust tunda nii suurfirmadel kui ka näiteks suurriikidel.

Hiina teaduste akadeemia ja Austria teaduste akadeemia teadlased rõõmustavad muretsejaid teatega, et pärast pikemat tänavust testimist suutsid nad teha esimese "häkkimiskindla" videokõne.

Kuidas tavapärased digisuhtluskanalid siis nüüd turvalisemaks muutusid? Ei kuidagi. Videokõne toimus tavapärase asemel kvantsidevõrgus, mida vahendas satelliitside.

Kvantside on hetkel häkkimiskindel, sest andmed ei peitu ühtedes-nullides ehk matemaatilistes tehetes, vaid on põimitud valgusosakestesse. Kui keegi kõrvaline osapool üritab sellist suhtlust jälgida, jääb sellest kohe selge märk, sest footonite kvantolek muutuks sekkumise tagajärjel.

Võimalik, et keegi tarkpea ka sellest takistusest tulevikus üle saab, kes teab, aga hetkel võib kvantsidet häkkimiskindlaks nimetada. Vähemalt, kui teadlasi uskuda.

Ma lisan lõpetuseks uudise juurde postitatud kommentaari, mille autor on võtnud nimeks tkk (tekst natuke muudetud kujul):

Kvantside on häkkimiskindel, sest loodusseadused võimaldavad seda. See põhineb ühel kvantfüüsika põhiomadusel – et vaatlemine on alati sekkumine, mis muudab kvantosakese olekut. Iseküsimus on see, mis toimub sellise võrgu sõlmedes, näiteks satelliidi peal. Kui see saab häkitud, mis siis saab?