Selles artiklis püüan käsitleda idee edasiarendust homsete tehnoloogiate baasil, kirjutab Krüptoraha.ee.

Mis oleks, kui riik poleks mitte tsentraliseeritud institutsioon oma kindla territooriumi ja valitsusega, vaid täielikult detsentraliseeritud, ühiskonda ja tema väärtusi koondav organisatsioon üle kogu maailma välja jagatud kodanike arvutites ja telefonides?

Mis üldse moodustab riigi?

Riigi defineerimiseks on erinevaid lähenemisi. Ühe versiooni järgi moodustavad riigi rahvas, territoorium ning valitsus.

Rahvaga on seotud kultuur, väärtushinnangud, traditsioonid jms pehmed väärtused. Territooriumi alla käivad füüsilisemad väärtused nagu elukoht.

Valitsusega on seotud põhiseadus, regulatsioonid ning kokkulepped, mis reguleerivad riigi toimimist ühtse tervikuna.

Kui rääkida pilves olevast riigist, siis saame kõik (v.a. füüsilise osa) kolida virtuaalse informatsioonina pilve. Seejuures säilitades täieliku võrdsuse, vastutuse, läbipaistvuse ja ka tugevuse läbi detsentraliseerituse.

Detsentraliseeritud süsteemid on alati oluliselt jätkusuutlikumad ning juba olemuselt palju tugevamad kui tsentraliseeritud mudelid.

Mida saaks pilve kolida?

Vaatleme lähemalt riigi toimimiseks vajalikke komponente, mida annab pilve kolida.

Riik kui institutsioon on pilves asuv võrk ning virtuaalsete reeglite (smart contracts) kogum, millega liitudes aksepteerib isik võrgus kehtestatud reegleid ning temast saab automaatselt riigi kodanik.

Liitudes võrguga, annab ta võrgule kasutada vaba ressursi oma energiast (arvutusvõimsusest), mida omakorda võidakse tasustada kindlate reeglite järgi krüptorahaga.

Riigi võimsus ning tugevus kasvab või kahaneb võrdeliselt riigiga liitunud isikutega.

Majanduslik tegevus

Käibevahendina on kasutusel Bitcoini põhimõtetel loodud krüptoraha Estocoin. Sellele on kehtestatud mõningad spetsiifilised reeglid nagu näiteks rahaühikute piirmäär, nende kaevandamise keerukus ning maht ajas jne.

Sarnaselt Islandi oma krüptorahaga Auroracoin, on ka majanduse elavdamise eesmärgil Estocoine eelnevalt rahvale välja jagatud, kindel summa kodaniku kohta.

Estocoiniga on seotud erinevad kodaniku tegevused seoses riigi avalike teenustega. Loomulikult käib ka kogu maksunduse reguleerimine läbi Estocoini.

Põhiseadus ja muu seadusandlus

2014. aasta lõpuks valmib Bitcoini protokolliga koos toimiv platvorm ning programmeerimiskeel Etherum.

See teeb võimalikuks kõikvõimalike erinevate reeglite reguleerimise detsentraliseeritud ja jagatud, läbipaistvas ning turvalises usaldussüsteemis, millega pole võimalik manipuleerida.

Selle abil on teoreetiliselt võimalik kogu seadusandlus virtuaalseks kolida ehk siis seadusandlus matemaatikaks tõlkida, mis on üheselt mõistetav kõigile, kes on algkooli läbinud.

Kaob vajadus kohtute ja juristide järele. Kui keegi käitub sellises ja sellises olukorras nii või hoopis naa, siis rakendub talle automaatselt selline ja selline reegel. Reegli rakendumist ei pea kontollima, kuna see juba töötab iseenesest.

Toome siin ühe näite. Maksude maksmine. Eesti riigi kodanik tööandjana peab maksuametile deklareerima teatud kindlad summad ning maksma makse kindlate reeglite järgi. Seal taga on tublid kontrollmehhanismid ning meetodid, kuidas seda kõike kontrollida.

Teisalt on võimalik alati reguleerivaid seadusi mitmeti tõlgendada ning maksude maksmist vältida. Kaasnevad kulukad uurimised, mitmeaastased kohtuvaidlused jne.

Automaatsete reeglite puhul kaob kõige selle järele vajadus. Isiku töölevõtmisel liitub tööandja automaatselt teatud kindla reeglikogumikuga, mis rakenduvad sellel hetkel kui isikule palgana Estocoine walletile kantakse. Süsteemi pole võimalik manipuleerida ega teisiti tõlgendada.

Teise näitena: hall ja popp teema on autoriõigused. Kui ma panen internetti üles oma loomingu ning soovin sellega raha teenida. Võtan loomingule külge ajatempli ning seadistan näiteks teatud reeglid, mis reguleerivad protsenti, kui suures ulatuses looming on minu oma ja kui palju seda muuta võib.

Kui keegi ületab selle määra, rakenduvad ületajale automaatselt teine kogum reegleid (millega ta on eelnevalt tarbides loomingut, liitunud) ning tema walletist võetakse süsteemi poolt maha kindel summa.

Kogu süsteemi võlu on selles, et puudub igasugune inimfaktor. Kõik põhineb puhtalt matemaatikal.

Territoorium

Kui arvestada riigi komponendiks ka territooriumit, siis üks idee oleks riigi territooriumiks lugeda maa-ala, mis on riigi kodanike valduses. Ehk siis üle maailma laiali elevate eestlaste kodukohad moodustaksid kokku riigi territooriumi.

Kultuur

Kultuuri võib vaadelda kui informatsiooni ja selle loomist, rakendamist ning taasesitamist erinevatel kujudel.

Riigi võrguga liitunud kodanikel tekib automaatselt ligipääs kõikvõimalikele Eestiga seotud ajaloolisele ja kultuurilisele infole, keelele, õppematerjalidele, haridusele, sotsiaalsüsteemile jne.

Saadaval on laulud, traditsioonid, uskumused, mängud ning palju palju muid erinevad rakendusi, millest me täna unistadagi veel ei oska. Lisaks muidugi toetava rakendusena reaalajas uuenev opendata ning tark semantiline veeb.

Kõik see kokku on seotud läbipaistva ning riigi kodanikele avaliku ja avatud võrgu ja usaldussüsteemiga (blockchain, public ledger), mida pole võimalik häkkida ega manipuleerida. Finantspoole tagab loomulikult krüptoraha Estocoin.

Kui sellise riigi kodanik tajub turvalisust, usaldust, ühtekuuluvustunnet, on tagatud sotsiaalne ja materiaalne kindlustatus, siis ta soovib igal juhul selle riigi kodanik ka edaspidi olla.

Ning mida rohkem riigil kodanikke on, seda tugevam ning jätkusuutlikkum on riik ise! Olenemata valitsusest, võimust, sõjaväest, majandusest, territooriumist või mõnest muust taolisest pseudonumbrist.

Inimene ise loob ja toob väärtust. Selline riik on täiesti okupeerimatu, täiesti vallutamatu.

Ülaloleval, illustreerival eesmärgil lisatud fotol: Facebooki esimene andmekeskuse väljaspool USAd, mis asub Luleaas, Rootsi Lapimaal.