Võib öelda, et kes juba Los Angelesi külastab, tahab ka Hollywoodi märki näha. See on ka kergesti märgatav juba LAX-i lennujaama saabuvas lennukis.

Miskipärast ei leia seda aga Google Mapsi veebipõhise kaardi abiga, kus paik küll iseenesest eksisteerib.

Miks? Põhjus on tegelikult lihtne. Hollywoodi märgi läheduses elutsevaid inimesi on alati tüüdanud turistihordid, kes seda vaatama tulevad.

Neid on takistatud ja peletatud aegade jooksul mitmel viisil, läbisõitu keelavatest siltidest kuni kõnnitee ääre punaseks värvimiseni, et sinna keegi ei pargiks.

See tekitab kohalike jaoks ebameeldivalt palju liiklust ja suurendab koguni lähiümbruskonnas tulekahjude levimise ohtu, kuna arvukad turistide poolt pargitud sõidukid raskendavad tuletõrjeautode liikumist.

Aga miski ei aita. Tehnoloogia areng on kohalejõudmise üha lihtsamaks muutnud. Rahvas kasutab GPSi ja nutiseadmete abi, muuseas veebipõhiseid kaarte nagu Google Maps, Bing ja Apple Maps.

Asi läks lõpuks nii kaugele, et kohalikel õnnestus Hollywoodi märgi ametlikud GPS-koordinaadid ära muuta. Nii et kuigi märk on näiteks Google Mapsis selgelt näha, juhatab sõiduabi sind hoopis tavaliselt Griffithi observatooriumi juurde. Sama juhtub jalutamiseks suuniseid küsides. Kaarditeenused kohale jõuda ei aita ja kõik.

Koordinaatide muutmine 2012. aastal ei saanud muidugi toimuda kuidagi isetegevuse korras. Selle saavutamiseks paindusid inimeste survele nii näiteks Google kui ka GPS-firma Garmin.

Sõda pole aga võidetud, sest vaidlused koordinaatide abil eksitamise jätkamise üle on jätkunud. See tuleb linna esindajate seas taas arutamisele novembri keskel, nagu võib lugeda pikas põnevas artiklis saidil Gizmodo.

Kes tahab õigeid koordinaate, leiab neid aga turistide suhtes soodsalt meelestatud isikute abiga veebis, nagu alljärgneva pildi koostaja:

Parim tee Hollywoodi märgini jõudmiseks (awalkerinla.com/2011/06/13/where-to-see-the-hollywood-sign)

Muide, päris Hollywoodi märgi juurde tavaolukorras minna ei tohigi, küll aga võid mäelt nautida lummavat vaatepilti linnale, HOLLYWOOD otse jalge all.

106 meetri pikkune sõna püstitati mäele alguses kinnisvaraarenduse nimel. Esialgu oli sõna pikem (HOLLYWOODLAND) ja see oli plaanis ära korjata, kui kõik ümbruses asuvad krundid on maha müüdud.

Kuid arendaja otsustas sildi siiski alles jätta. 1949. aastal lühenes see HOLLYWOODiks ja oli mõnda aega hüljatud, nii et isegi mõned tähed kukkusid vahelt ära, informeerib Delfi Reisijuht.