Nagu vihjatud, olen ka varem koodi kirjutamisega ja just selle iseseisvalt õppimisega kokku puutunud. Samuti tasub tõenäoliselt mainida, et ma pole programmeerimist kunagi õppinud reaalses koolis või mõnes muus akadeemilises keskkonnas (füüsilistel kursustel, kuhu inimesed kokku tulevad).

Ma ei ole kindlasti mingi meisterprogrammeerija, kaugel sellest. Vaatamata sellele on mul siiski olemas võrdlusmoment vähemalt kolme suure programmeerimisõppekeskkonna vahel ning just selles võtmes ma tahangi asjast rääkida: kui hästi need rakendused sobivad algajale nagu mina.

Codeacademy, Khan Academy või Grasshopper


Nii, nüüd said ära nimetatud kõik kolm keskkonda, kus ma praeguseks oma pisiprogrammeerimise kunsttükke teinud olen. Kui keegi teab veel mõnd head keskkonda, siis võib sellest teada anda selle loo kommentaarides või saata mulle e-kirja.

Praegu proovitud keskkondadest rääkides: nagu ikka, on igaühel neist omad plussid ja omad miinused. Toon need põgusalt välja, et väita teile, et algajale parim programmeerimise õpperakendus on just Grasshopper.

Codeacademy plussid ja miinused

Codeacademy puhul on tõenäoliselt kõige suurem pluss kursuste mahukus - õppida on võimalik väga palju ja väga erinevaid programmeerimiskeeli. Olles edasijõudnu, on see kindlasti väga suur positiivne külg. Samas on õppimine väga kuiv, formaalne ning algaja jaoks kindlasti liialt tehniline ja igav. Teksti on palju ja interaktiivsust on vähe.

Juba Codeacademy veebilehele peale vaadates on näha, et tegemist oleks nagu virtuaalse ülikooliga, kus keegi rangelt õpilaste töid kontrollib ja kohati isegi halbu hindeid paneb. Jah, ka Codeacademys on mängulisemaid kursuseid, kuid ka need tundusid minu jaoks pigem moe pärast tehtud ning mitte väga lõbusad.

Julgen öelda, et Codeacademy on kindlasti hea edasijõudnutele, kuid mitte algajatele. Eriti nüüd, kui mul on võrdlusmoment teiste rakendustega olemas.

Khan Academy plussid ja miinused

Põhimõtteliselt on Khan Academyga sarnased probleemid, mis on Codeacademyga. Samamoodi on erinevate programmeerimiskeelte valik suur ning õpe mahukas. Erinevalt Codeacademyst on Khan Academyl aga üks suur pluss, mis võib mõne inimese jaoks olla ka miinus: õppetunnid on valdavalt videovormis.

Miks videotunnid on head? Sest need loovad sidet inimese ja rakenduse vahel, tunduvad personaalsemad ja inimlikumad, kui lihtsalt teksti lugeda. Minu jaoks tundus küll pisut tüütu see, et sealne tuutor (või vähemalt üks nendest) üritas kogu aeg nalja teha. Kahjuks ei tulnud see minu hinnangul enamik kordadest väga välja ning kohatud naljad pigem häirisid.

Miks videotunnid on halvad? Lisaks halbadele naljadele on halb ka see, et kui oled kannatamatu inimene (nagu ma ise), siis on palju lihtsam teksti lugeda vastavalt enda tempole. Videot saab küll kerida, kuid sellisel juhul ei tea kunagi, millest kogemata üle võisid kerida. Teksti puhul on koguterviku hoomamine lihtsam ning õppimine omas tempos kergem.

Minu hinnang on see, et Khan Academy on samuti hea pigem edasijõudjale või vähemalt asjaga natukenegi kursis algajale. Või siis inimestele, kellele väga meeldib videovormis õpe.

Grasshopperi plussid ja miinused

Tegin siis eile esimest korda lahti Grasshopperi rakenduse. Esimene asi, mis silma torkas, oli visuaalsus: palju värve, meeldiv kasutajaliides, suured ikoonid ja mitte sõnakestki arvutite töömeetoditest ega muudest tehnilistest nüanssidest, mis algajat programmeerijat pigem peletada võivad.

Selle asemel hakkasin koheselt valmis vorpima lipukujundeid sõbraliku rohutirtsu juhatamisel. Küll teine, tehnilisem maailm, aga siiski kuidagi sõbralikum ja sujuvama üleminekuga kui kohe külma code editor-i viskamine. Just see on Grasshopperi suurim pluss.

Teine suur pluss on see, et õppetunnid on jagatud väikesteks tükkideks. Kui Khan Academys või Codeacademys läheb suuremate õppetundide tegemiseks kuni 10 minutit (minu kogemusest), siis Grasshopperis on õppetunnid lühikesed ning reeglina vaid paari minuti pikkused. See võimaldab rohkem mõttetutel vaba aja hetkedel õppida (a'la kedagi oodates või autot tankides). Praktikas sellise õppimise rakendamine on muidugi küsitav, kuid ideena on see päris hea.

Kui pean midagi halba Grasshopperi kohta välja tooma, siis on see liigne lihtsustatus. Jah, see on küll ka rakenduse suurim pluss, kuid Grasshopperi puhul edasi õppimisest rääkimine on suhteliselt raske. Rakendus õpetab vaid Javascripti, mis on pigem lihtne programmeerimiskeel, seega on ilmselt peale sealsete õppetundide läbimist siiski vaja kolida ümber mõne teise õpperakenduse külma maailma. Kuid algajale programmeerijale on Grasshopper kindlasti parim.