Aga milline võimalus valida?

Internetti pääsemise võimaluste hulk kasvab meie rõõmuks iga aastaga. Erinevatel võimalustel on aga omad plussid ja miinused ning kindlad pooldajad ja vastased, olenevalt netiühenduse vajalikkusest ja eesmärgist. Nelja levinuma ühendusviisi tugevuste ja nõrkuste tundmine aitab teha valiku, aga arvestada tuleb ka turvalisust, kättesaadavust, teenuse hinda ning kasutusmugavust.

Mobiilse interneti erinevate lahenduste võrdlus

Hotspot
Hotspot’i ehk nutiseadmes oleva interneti jagamise plussiks on see, et mobiilne internet on praktiliselt igal pool kättesaadav ja telefoniga „interneti tegemine” on väga lihtne. Plusspoolele jääb hotspot’i puhul kindlasti ka hind: telefoni internetipaketile ei tule automaatselt midagi juurde maksta, kui just mahupiirang täis ei saa, mis sõltub aga kasutamise sisust ja hotspot’i ühendatud netikasutajate arvust. Miinuseks on asjaolu, et hotspot’i tegemine kulutab oluliselt ja suhteliselt kiiresti telefoni akut — tunnike interneti kasutamist jätab su ajutiselt ilmselt ilma ka telefoniühendusest maailmaga. Mitmekesi netiühenduseks ühe telefoni kasutamisel langeb ka interneti kiirus ja stabiilsus ning avalikus kohas on probleemiks kindlasti ka ühenduse turvalisus.

WiFi
Avaliku WiFi puhul on peamiseks eeliseks selle hind — üldjuhul on see vähemalt Eestis tasuta. Miinusteks on rohked turvaaugud ja kättesaadavus: võrk ise võib küll olla seadmele nähtav, selle kiirus ja stabiilsus võivad aga jätta hätta, eriti paikades, kus sama WiFi-ühendust kasutab korraga kümneid inimesi. Kuigi Eestis on tasuta avalikke WiFi-võrke suhteliselt palju, on nende otsimine oma argitegemiste kõrvalt siiski väga tüütu ja tähendab, et sa pole ringi liikudes enam asukohast sõltumatu. Pidev WiFi-aladega arvestamine on võimalikest traadita interneti kasutamise viisidest kindlasti kõige tülikam ja internet on seetõttu kõige kehvemini ligipääsetav.

Eraldi pakett igas seadmes
Tahvlile või arvutile võib osta mobiilse interneti, sõltuvalt sinu nutiseadme mudelist kas netipulga või SIM-kaardi näol. Lahenduse plussiks on see, et nii on sul alati internet olemas, kuid miinuseks on vajadus tutvuda põhjalikumalt hinnakirjaga ja langetada mitmeid finantsotsuseid. Kuumaksu tuleb tasuda hoolimata sellest, kas kasutad mobiilset internetti iga päev või kord kuus.

EMT Mobiilse elu pakett
Tehniliselt on selle paketi valiku korral tegemist igati mobiilse internetiga, mille puhul saad oma arvutile, netipulgale või nutitahvlile SIM-kaardi. Ainus, aga oluline erinevus tavapärasest mobiilsest internetist on see, et sa ei maksa iga seadme internetipaketi eest eraldi, vaid kuus kasutatud internetimahu eest kokku — nii saad vabaduse varustada kiire netiühendusega ka need seadmed, mida kasutad harva. Mobiilset elu elades saad oma kasutusse tellitud internetimahu, millele pääsed ligi alati ja kõikjalt telefoni, arvuti, netipulga, tahvli või mis tahes muu seadmega. 4G internet on kättesaadav igal pool ja kõigis sinu seadmetes, ühendus on stabiilselt kiire ja turvaline ning võrreldes igasse seadmesse eraldi mobiilse interneti ostmisega ka märgatavalt soodsam.

Inimesele, kellel on vähemalt kaks nutiseadet ning kelle jaoks on tarvilik stabiilselt kiire internetiühenduse olemasolu kõikjal ja väikeste kuludega, sobib Mobiilse elu internetipakett — selle abil saab ühenduse kõigisse oma nutiseadmetesse korraga ja kiiruse piiranguta. See pole maailma mastaabis küll jalgratta leiutamine, kuid Eestis pakub sellist teenust ainsana EMT.

Jaga
Kommentaarid