Microsoft lõpetas 2014. aasta aprillis operatsioonisüsteemi Windows XP toetamise, mistõttu soovitavad pangad turvalisuse huvides uuem Windows kasutusele võtta.

"Pangad teevad omalt poolt kõik, et internetipanga kasutamine oleks inimestele turvaline. Oma osa on siin aga ka inimestel endil - igaühel tuleks hoolitseda selle eest, et arvuti, millega internetipanka kasutatakse, oleks varustatud uusimate turvapaikade, tulemüüri ning viiruste- ja nuhkvaravastase tarkvaraga," rääkis Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.

Eestis töötab hetkeseisuga Windows XP operatsioonisüsteemiga umbes iga kümnes arvuti. MS ei toeta enam XP-d ega suuda neid enam kaitsta teatud turvariskide ja internetis levida võiva pahavara eest. 

Halvimal juhul on turvaauke ära kasutades võimalik arvutit pahavaraga nakatada ning jälgida kasutaja toiminguid, sh salasõnu salvestada ja konfidentsiaalsetele andmetele ligi pääseda.

"XP kasutajad ei saa enam süsteemi ja turvauuendusi, mistõttu ei suuda viirusetõrjeprogrammid ega tulemüür arvutit täielikult kaitsta. Kui arvuti pole kaitstud, ei pruugi turvalisuse tagamiseks piisata ka muidu hästi turvatud internetipangast," tõdes Andres Sirel, Microsoft Windowsi Baltikumi tootejuht.

Riigi Infosüsteemi Ameti kinnitusel ei väljastata alates 2014. aasta suvest ID-kaardi baastarkvara uusi versioone operatsioonisüsteemile Windows XP. Viimast XP toega versiooni toetatakse 2015. aasta juunini.

XP kasutajale tähendab see, et edaspidi ei pruugi õnnestuda sisselogimine veebipanka või mõnda teise ID-kaardi abil ligipääsetavasse veebikeskkonda.