Soome avalikkust jahmatas see 21 meediaväljaande peatoimetaja avalik kiri, mis ilmselgelt on suunatud nii netisõimu, kuid avalikult ka alternatiivmeedia vastu. Paljud arvasid kohe, et kiri on suunatud Odini sõdurite ja muude selliste äärmusrühmituste meediategevuse vastu, aga ilmneb, et meedia raevu kutsusid hoopis esile avalikud Moskva poolehoidjad – Johan Bäckman ja eriti alternatiivmeedia internetileht MV??!! (mvlehti.net) ja selle eestvedaja Ilja Janitskin.

Jaanuaris 2014 edastas Helsingin Sanomat uudise sellest, kuidas Peterburis töötab 200 töötajaga „trollitehas,“ mis toodab Putini-meelseid sissekandeid igasugustesse diskussioonifoorumitesse. Mullu tegid YLE reporterid Mika Mäkeläinen ja Jessikka Aro neist veel põhjalikuma reportaaži. MV??!! otsustas anda vastulöögi ja kuulutas nüüd, et Aro olevat kriminaalkaristusega narkoärikas.

Tõde või mitte, ilmne on, et kes Putinit ja tema jüngrite massi kritiseerib, peab olema valmis isiklikeks arveteklaarimisteks, milles vahendeid ei valita. Peatoimetajate reaktsiooni on kohe tõlgendatud kui oma monopoli kaitsmist alternatiivsete meediakanalite vastu, aga ta näitab, et midagi on Soome meediaruumis siiski viltu.

Soomes on arusaam, et Venemaa luure- ja propagandateenistus kasutab kõiki vahendeid naaberriikide avaliku arvamuse mõjutamiseks, olnud visa pärale jõudma. Aga kui isegi Soomes on juba trollide kättemaks nii ilmne, siis mida me peaks veel Eesti kommentaariumite kohta arvama, kus igasugusele Putini-kriitikale reageeritakse avalikult isiklike rünnakutega artiklite autorite vastu.

Ilja Janitskin (s 1977) on teadaolevalt Soomes Lieksast pärit Vene päritoluga noormees, kes teinud mitu katset nn alternatiivmeedia väljaandeid käima panna. 2002. aastal välja antud Absolute-leht kestis küll vaid kaks numbrit, seejärel on mees kõvasti ringi seigelnud, sh ka turvamehena USA-s Miamis, naastes oli ta liitunud mootorrattajõuguga Bandidos, aga kuna võlad ajasid taga, kolis mees üldse Barcelonasse ja sealt lähtudes annab ka välja propagandalehte MV.

Kuigi väljaandja paistab olevat võlapõgenik, on tal siiski rahastus tagatud, lehele värvatakse uut tööjõudu, sellele üritatakse tekitada ka harulehti inglise, rootsi ja ka eesti keeles. Niisiis Vene mõju läbi Soome ja Hispaania peaks jõudma ka Eestisse välja.

Aga muidugi, kellelgi pole seni selgeid tõendeid, kas Janitskin omab otseseid sidemeid Venemaa võimudega või mitte. Oleks ka imelik, kui neid sidemeid avalikult näeks. Libameediat ei saa otseselt keelama hakata, aga antud juhul on tegemist ka otseselt julgeolekupoliitilise probleemiga.

Peidetud venemeelsus

MV??!! artiklid on selgelt provotseerivad, poliitiline hoiak pigem segane, rünnatakse pidevalt nn peavoolumeediat, üritatakse üles puhuda ka Põlissoomlaste partei liikmete sensatsioonilisemaid avaldusi, selle varjus on aga viidud ellu ka selgelt Moskva-meelset propagandat. Eriti ilmne oli see Ukraina kriisi ajal. Lihtsameelsed võiks arvatagi, et MV on justkui parempopulistide häälekandja, tegelik tõde on siiski mujal.

Nii nagu tüüpiline vandenõuteooriatele ja üldse Moskva-meelsele propagandale, on vaen suunatud ennekõike NATO, lääneriikide, valitsuste ja nn peavoolumeedia vastu, asemele pakutakse kas sihilikku valet või moonutatud tõde. Odini sõduritest MV-lehel seni ei kirjutata, ju siis Moskva pole veel veendunud, et seda liikumist oma huvides kasutada annab.

Igatahes on Janitskin oma venelastest sõpradega (nimekirjas on kokku viis venepärast nime) loonud agressiivse nuhkimisprogrammi Inteltrix, mis teatud profiilide alusel loonud andmebaasi enam kui kahe miljoni soomlase meelsuse kohta. Nuhitakse Facebooki ja Twitteri lehekülgedel, mis justkui on avalikud, aga andmebaasid on üsna detailsed ja võimaldavad inimesi sahteldada just meelsuse järgi. Kübersõjas on see seltskond justkui eesliinil, otsides võimalusi Soome ühiskonnas vaenu külvata.

Probleem kaugelt suurem kui Soome

KGB-aegadel nimetati selliseid meetodeid aktiivseteks abinõudeks, kui Moskva luure kasutas oma töötajaid ja mõjuagente, et mõjutada poliitilisi otsuseid, avalikus ruumis aga levitada libauudiseid ja vandenõuteooriaid, äärmuslikel juhtudel hakati poliitilisi vastaseid laimama, isegi füüsiliselt ründama. Putini ajal pole KGB enam nimena kasutusel, aga omaaegsed meetodid on avalikult jälle kasutusel ja kuna kommentaariumid ja suhtlusvõrgustikud on andnud laimamiseks ja isiklikeks rünnakuteks palju rohkem võimalusi, on selleks Venemaal (ja nähtavasti ka väljaspool) juba ametis professionaalne võrgustik nn netitrolle.

Ka Eestis on selliste „trollide“ tegevus kommentaariumis ja blogides kohe nähtav: kui midagi Venemaa kohta halvasti kirjutatakse, rünnatakse alati autoreid nimepidi ja isiklikult.

Meil pole küll samasugust väljaannet kui MV, aga see-eest on siingi segase taustaga alternatiivmeedia väljaandeid, mis veidraid lugusid üritavad juurutada just avalike rünnakutega nn peavoolumeedia vastu. Ja kui soome keelt oskavaid venelasi on siiski vähe, siis eestikeelse kaadri leidmisega neil ju probleeme ei ole.