SK ID Solutionsi loodud autentimisvahend Smart-ID on kolme aastaga leidnud 2,6 miljonit kasutajat ja on levinuim omalaane digilahendus. Kolm aastat tähistab ka aega, mil esimesed Smart-ID kasutajad sertifikaate uuendama peavad.

Smart ID alustas tööd 2017. aasta veebruari alguses ja toimib enam levinud nutiseadmetel. "Lätis ja Leedus on Smart-ID eelistatuim autentimisvahend,“ ütles SK ID Solutionsi juht Kalev Pihl.

Kolme aastaga on Smart-ID läbinud mitmeid uuendusi, üks oluline verstapost oli 2018. a novembris saadud kõrgeim võimalik usaldustase (QSCD), mis annab võimaluse Smart-IDga luua digitaalseid allkirju, mis võrduvad euroliidu riikides omakäelise allkirjaga. Alates möödunud sügisest Smart-ID-ga siseneda ka Eesti riiklikesse e-teenustesse.

Uute sertifikaatide hankimiseks on Smart-ID äppi lisandunud nende uuendamise võimaluse, mille kohta äpp ka teavituse saadab. Sama teade tuleb ka e-kirjaga.

„Järgnevate kuude jooksul hakkame pakkuma ka võimalust biomeetrilise passiga Smart-ID'd uuendada ja mugavamalt telefone vahetada. Uus biomeetriline lahendus on juba läbinud põhjaliku auditi ja praegu hindab seda riiklik järelevalve. Kuigi hetkel on Smart-ID kasutajatel uuendamiseks endiselt vaja ID-kaarti või Mobiil-ID-d, muutub see peatselt nii, et piisab ka ainult passist,“ lisas Pihl.

Smart-ID leidis miljon kasutajat oma esimese eluaastaga, nüüd on neid 2,6 miljonit, igakuiseid tehinguid üle 50 miljoni ja lahendust toetab üle 200 e-teenuse.

Kuigi enamik kasutab Smart-ID'd pangateenustes, võtsid selle esimeste hulgas kasutusele hoopis Starman (praegu Elisa teleteenused), Tallinna Kaubamaja Grupp (Kaubamaja ja Selveri e-poed ning Partnerkaardi iseteenindus) ja eKool.

Seejärel integreerisid Smart-ID ka pangad, et nende kliendid saaksid seda aeguvate paroolikaartide asemel kasutama hakata.