Enamikku neist seob USAs California osariigis asuv Silicon Valley ehk Ränioru nimeline piirkond, vahendab Kiip.ee.

Ränioru all hakati seda piirkonda tundma alates 1971. aastast, mil ajakirjanik Don C. Hoefler iseloomustas selle väljendiga sinna tekkinud infotehnoloogiaettevõtete suurt hulka.

Räniorust ning seal toimuvast räägivad tehnikahuvilised suure kiindumusega. Küll tuuakse näiteks mõni nooruk, kes müüs oma firma maha ulmelise summa eest, küll räägitakse neist, kes ei suuda ühtegi ideed realiseerida ning erinevaid kuulujutte levib ka investorite kohta.

Et tuua Ränioru ning idufirmade kultuur tavainimesele lähemale, kirjutas režissöör Mike Judge teleseriaali "Silicon Valley".

Seriaali hakati USAs näitama 6. aprillist ning seda on tabanud suur edu. Vaid loetud tunnid esimese episoodi eetrisolemist on sellele keskkonnas IMDB.com määratud keskmiseks hindeks 8,7 ning saidi Rotten Tomatoes kriitikud hindavad seda keskmiselt 8,5 punktiga kümnest.

Seriaali põhitegelasteks on grupp noormehi, kes elavad koos idufirmade kiirendis, mida omab ning haldab Erlich. Ta lõi kiirendi pärast enda idufirma maha müümist. Kiirendis osalemise eest tahab Erlich endale saada 10-protsendilist osalust idufirmas.

Kui vaadata kasvõi Eestis tegutsevaid kiirendeid, siis jääb mulje, et seal on koos oma ala asjatundjad ning nad soovivad tõesti idufirmasid aidata.

Selle asemel, et idufirmasid aidata, pakub Erlich sisuliselt neile lihtsalt varjualust, kus ööbida ning pidutseda. Esimese episoodi lõpuks jäi mulje, et tegelaskuju kasutab oma raha selleks, et leida endale sõpru, kellega koos aega veeta.

Seriaal (vähemalt selle algus) keerleb peategelase Richardi poolt arendatud veebilehe Pied Piper ümber. Oma vabast ajast arendas ta algoritmi, mis oskab muusikat enneolematult hästi kokku pakkida.

Richard kasutab algoritmi muusikateenuses, mille abil saavad heliloojad oma uut loomingut kiirelt ning mugavalt võrrelda teiste muusikapaladega, mis on juba internetis olemas.

Loe täisteksti saidil Kiip.ee.

Ülaloleval fotol: Richardit kehastav Thomas Middleditch poseerib sarja "Silicon Valley" pidulikul esilinastusel Hollywoodis.