Pea igal pool kättesaadav wifi on muutunud elu palju mugavamaks, kuid avaliku võrgu kasutamine on turvarisk meie andmetele nutitelefonis ja sülearvutis.

Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri annab soovitusi, kuidas end avalikus wifi võrgus küberturvata.

„Turvamata võrku saab vabalt kasutada iga seadmega ja ilma paroolita. Seevastu turvatud WiFi-võrk küsib kas parooli, võrku registreerimist või võrgutingimustega nõustumist,“ ütleb Sarri.

Ta lisab, et alati, kui on võimalus, tasub valida turvatud avalik wifi, mis nõuab parooli, registreerimist vms.

7 asja, mida ära tee avalikus wifi võrgus

* Ära külasta oma pangakontot. Turvamata võrgus võib häkker sisenemiseks vajalikud andmed varastada.

* Sarnaselt pangaga ei tasu avalikus wifi võrgus sisse logida oma e-posti kontole või keskkonda, kus kasutad sisenemiseks meiliaadressi, näiteks Facebook, Instagram, Google Play jm.

* Ära jaga oma isiklikke faile ja dokumente nagu fotod, lepingud, dokumentide koopiad jm.

* Väldi turvamata veebilehti. Veebilehtede külastamine tähendab andmevahetust seadme ja veebiserveri vahel. Häkkerid võivad seda ära kasutada ja kogu vahetatud info endale võtta. Tee kindlaks, kas brauseris on aadressi ees tähekombinatsioon "https". See tähendab, et kogu andmevahetus seadme ja serveri vahel on krüpteeritud.

* Kui sa kasutad avalikku wifi võrku, ära telli kaupu e-poest. See tundub võrdlemisi ohutu tegevus, kuid ostu sooritamiseks veebis tuleb sisestada isikuandmeid, mis võivad sattuda valedesse kätesse.

* Ära jäta sisse automaatset wifi võrguga ühendamise funktsiooni. Enamik arvuteid ja nutiseadmeid suudavad seda teha, mis on küll mugav, kui annab ligipääsu ka täiesti tundmatutele võrkudele, kus võivad pesitseda kurjamid. Eriti tähelepanelik ole reisil.

* Ära ühenda oma seadet avalikus võrgus teiste seadmetega. Koduvõrgus on turvaline ja mõistlik lisada ühendus printeri, televiisori ja teiste arvutitega, kuid avalikus võrgus mitte. Sellega annad võõrastele ligipääsu enda seadme sisule.

Sarri sõnul tasub avalikes kohtades võimalusel kasutada pigem VPN-ühendust ehk virtuaalset privaatvõrku või turvalist mobiilset internetti: „Virtuaalse privaatvõrgu puhul on kogu andmevahetus krüpteeritud ja seega kaitstud.“

Avalikus kohas ei tohi oma seadmeid valveta jätta, sest keegi võib seadme lihtsalt varastada või selles nuhkida.