Siseminister Hans-Peter Friedrich ütles valitsuse pressikonverentsil ajakirjanikele, et "Saksamaa saadab lähipäevil oma USA sõpradele luureskandaali kohta hulga küsimusi".

Friedrich sõnul üritab Saksamaa välja selgitada, kas USA luure jälgimis- ja infokogumisprogrammid on rikkunud ka Saksa kodanike õigusi.

"Me kavatseme küsida, milline oli NSA luuretegevuse aktiivsus ja miks oli see vajalik. Kui tulevad vastused, siis ma kindlasti teatan teile ...tõenäoliselt," ütles Friedrich meediaesindajate naeru saatel.

Justiitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger kirjutas, et tahab teada, miks on Saksamaa kõige enam USA luureagentuuride poolt monitooritud riik Euroopas, vahendas ajaleht Spiegel.

Schnarrenbergeri sõnul ei tekita jälgimis- ja infokogumisskandaal probleeme ainult Obamale kodus, vaid kõikjal maailmas.

"Kahtlus ülemäärases jälgimistegevuses on nii murettekitav, et seda ei saa eirata," märkis ta.

Samuti on lubanud salajaste jälgimisprogrammide küsimuse Barack Obama eelseisva Berliini-visiidi ajal tõstatada Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, teatas kantsleri pressiesindaja Steffen Seibert esmaspäeval.

Eelmisel nädalal jõudis ajakirjandusse, et USA-s kuulataksesalaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning et USA eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile ligipääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Berliini oma esimesele visiidile USA presidendina saabub Obama 18. juunil.

Luureskandaali vallandanud CIA endine tehniline abi Edward Snowden lekitas teiste dokumentide seas ajakirjandusse ka USA riikliku julgeolekuameti (NSA) värvikoodidega salaseire kaardi, mis näitab värviskaalal rohelisest punaseni, kui suurel määral NSA konkreetseid riike jälgib. Kõik Euroopa Liidu riigid on värvikaardil rohelise erinevates toonides - välja arvatud Saksamaa, kelle värvikood on oranž.