Muusika-striimingteenused edastavad keskmise või kõrge kvaliteediga heli tavaliselt vastavalt 160 või 320 kilobitti sekundis. “Keskmise kvaliteediga kulutab muusika kuulamine 1,2 megabaiti minutis või 72 megabaiti tunnis. Kõrge kvaliteediga aga kaks korda nii palju,” ütleb Tele2 raadiovõrgu juhi Tanel Sarri.

Videorakendused muudavad pildikvaliteeti aga vastavalt võrguühendusele. “Kiire internetiga on HD- ehk kõrgkvaliteediline edastus pigem norm, seega tuleb arvestada küllalt suure andmemahuga,” lisab Sarri.

Madala kvaliteediga 240p või 320p resolutsiooniga video vaatamisel kulub tunnis internetimahtu 300 megabaidi jagu.

SD tähendab 480p kvaliteeti, mis kasutab tunnis 700 megabaiti.

HD näitab 720p kuni 2K kvaliteeti. YouTube’is 720p videote vaatamine kasutab tunniga 0,9 gigabaiti, 1080p puhul 1,5 gigabaiti ning 2K juures lausa kolm gigabaiti. 4K videod kulutavad aga ühe tunniga tervelt 7,2 gigabaiti.

Sarri sõnul saab 10-gigabaidise kuumahuga kuulata striiminguteenustest 140 tundi hea kvaliteediga muusikat ning vaadata YouTube’is 6,5 tundi 1080p videoid.

“Telefoni seadetes on ka täpselt näha, kui palju mingi rakendus on internetimahtu tarbinud. Kes soovib mahtu kokku hoida, see saab näiteks Facebooki seadetest videote automaatesituse välja lülitada, või YouTube’i ja Netflixi videokvaliteedi madalamaks keerata. Muusikaedastuskeskkondades võib soovitud albumid ka võrguühenduseta kuulatavaks muuta,” ütles Sarri.