Põhimõtteliselt annab rootimine kasutajale opsüsteemi administraatori õigused (nagu Windowsis või OS X-il). Kuid Androidi OS annab iseenesest kasutajale piisavalt vabadust – milleks veel seda lisaks surkida, küsib ajaveeb The Technorat.

Androidi rootimine võimaldab kasutajal üle saada piirangutest, mida on seadme tootja peale pannud ning lühidalt öeldes saate oma seadme üle rohkem kontrolli.

Mõningad rakendused nõuavad töötamiseks ligipääsu Androidi juurele, rootitud seadmele saab paigaldada teiste tootjate ROMe ja üleüldse võimaldab rootimine isikupärastada seadet nii palju kui te ise seda tahate.

Täpsema selgituse sellest, mis on rootimine ja kuidas seda tehakse saate Photopointi blogi artiklist. Mina toon välja paar põhjust, miks võiks Androidi-seadet rootida ning mida see annab.

Rohkem rakendusi

Mõningad rakendused nõuavad ligipääsu OS-i juurele. Need rakendused surgivad Androidi "siseelundeid" ning võimaldavad teha kasutajal seda, mida Google, seadme tootja või telefonioperatoor ei taha kasutajale lubada.

Mõningad rakendused, mis töötavad ilma root-ligipääsuta, saavad "supervõimed" niipea kui seade on rootitud.

Rohkem kontrolli rakenduste üle

Osa tootja pool installitud rakendustest jätame me kasutamata, kuid nad võtavad tihtipeale palju ruumi seadme mälus, neid on vaja uuendada ja nad muutuvad ajapikku tüütuks, kuid eemaldada neid ei saa.

Taoliste rakenduste eemaldamiseks või "vaigistamiseks" tuleb Androidi rootida.

Modifitseeritud OS

Custom ROM on Androidi operatsioonisüsteemi modifikatsioon, mis sisaldab originaaliga võrreldes teistsuguseid seadistusi, värvikombinatsioone ja muud nänni. Androidi modifikatsioone on lõputu hulk, igaühel omad eelised ja puudused.

Uusim OS kättesaadavaks

Küllap tekitab natuke masendust see, kui seadme OS-i versioon on juba lootusetult ajast maas ning iseenesest Android ennast ei värskenda.

Mõningate seadmete tootjad ei tahagi, et seadmete tarkvara uueneks ning seepärast võib kasutaja OS-i uuendust ootama jäädagi.

Rootimine võimaldab kasutajal installida käsitsi oma seadmele värskeim Androidi-versioon.

Kestade muutmine

Tootja poolt seadmele installitud skinnid (välimus ja rakendused) ei ole alati kõige paremad, kõige funktsionaalsemad ja kõige sobilikumad seadme jaoks. Ühel hetkel võib tekkida tahtmine muuta OS-i välimust ja selleks tuleb oma seadet rootida.

Riistvara kontrollimine

Kui teie Androidi-põhine seade hakkas aeglaselt töötama või ei pea enam aku nii kaua vastu kui tahaks, siis aitab teid rootimine. Ligipääs juurele võimaldab seadistada OS-i kernelit nii, et seade tarbiks rohkem või vähem elektrienergiat.

Samas võib kasutada root-ligipääsu nõudvat rakendust SetCPU, mis võimaldab seadet overclockida ning kontrollida, millal ja kuidas seade oma riistvara haldab.

Lõputu isikupärastamine

Te võite installida sellised Custom ROMid, et keegi ei saa arugi, et tegemist on Androidiseadmega. Võite lisada funktsioone (näiteks žestipõhine kontroll) ja klaviatuure, muuta helinaid, kasutatavaid värvikombinatsioone, muuta bootloaderi välimust ja üldse teha seadmega, mida hing ihkab.

Paremad varukoopiad

Enamik Google Plays olevad back-up-rakendustest võivad küll teha varukoopiaid sellest, mis on teie seadmesse salvestatud, kuid need koopiad on suhteliselt pealiskaudsed. Need rakendused salvestavad telefonikontakte, pilte, muusikat jne.

Rakendus nimega Titanium Backup teeb paremaid ja põhjalikumaid varukoopiaid seadme mälus olevatest andmetest, näiteks salvestatud märkmed) Titanium Backup nõuab ligipääsu Androidi juurele.

Lõputult võimalusi

Rootitud seadmega on võimalik teha palju rohkem kui rootimata seadmega. Seda võib Bluetoothi kaudu ühendada teiste seadmetega, installida ja kasutada keelatud rakendusi, kasutada Androidi uuemates versioonides kättesaadavaid funktsioone jne.

Nagu aru saite, võimaldab Androidi rootimine teha päris paljut, mis ilma poleks võimalik või mille eest oleks pidanud maksma. Kuid kas siiski tuleb tormata oma seadet juurima?

Rootimisel on ka omad puudused. Esiteks võib selle käigus midagi valesti minna ja seade muutub kasutuskõlbmatuks (bricked). Teiseks ei kehti rootitud seadmele enam tootjapoolset garantiid. Nii et sellega peab ettevaatlik olema.

Viimasel ajal on märgatud seda, et Androidi-seadmeid on hakatud harvem rootima, kuigi paar aastat tagasi oli see justkui kohustuslik protseduur.

Asi on selles, et nüüd ei nõua paljud root-rakendused ligipääsu juurele. Teiseks põhjuseks on see, et Androidi uuendatakse uuematel seadmetel suhteliselt tihti. Kolmandaks, funktsioonid mis varem olid vaid rootitud seadmetel, on nüüd tootjate poolt paigaldatud seadmele.

Rootimine pole kohustuslik ja iga Androidi kasutaja ei pea seda tegema. Ning rootitud seadmed ei sobi kõigile. Kui olete rahul oma seadme tarkvaraga, siis võite rahulikult rootimata seadmega edasi elada.

Kui aga tahate suurendada seadme funktsionaalsust, muuta seda isikupärasemaks või niisama oma seadet "proovile panna", siis laske käia ja rootige!